Голова Верховної Ради Володимир Литвин сумнівається в чесному проведенні парламентських виборів.

"Чим більше запевнень, тим більше починаю сумніватися", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дело".

"Коли керівники потужних монополій стоять на чолі списку політичної партії і коли всі підлеглі по ієрархії вписані у список політичної однієї партії, у мене виникають великі сумніви, що будуть дотримуватися демократичних принципів", - додав Литвин.

У той же час на питання про підписання меморандуму про чесні вибори, спікер відповів: "Не знаю, чи буде краще з меморандумом, гірше точно не буде. Хоча, по-моєму, для гарантії чесності виборів досить чіткого виконання законодавства".

"Коли говорять про меморандум, у ньому, звичайно ж, повинні бути не тільки загальні формулювання, але і конкретні позиції, що гарантували б, що Кабінет міністрів не буде виборчим штабом однієї політичної сили", - додав він.

Коментуючи заяви Романа Зварича про можливість зняття з дистанції Віктора Януковича в зв'язку з поновленням справи про його судимості, Литвин зазначив: "Недарма говорять: не судіть, і не будете судимі. Історія – кращий суддя".

"Що стосується сьогодення, я б запропонував усім лідерам партій подивитися навколо себе і пошукати там", - додав спікер.

"Для мене очевидно, що ще під час президентських перегонів, якби щось знайшли по Януковичу, якби насправді були б підстави, ця проблема виникла б під час реєстрації в ЦВК", - переконаний Литвин.

На питання, коли буде прийнято присягу суддів Конституційного Суду, голова ВР відповів: "Я думаю, десь упритул до виборів. Вже ідучи зі стін парламенту, у депутатського корпусу з'явиться мотивація проголосувати – як в однієї частини сесійного залу, так і в іншої".

На питання про перспективи у випадку непроходження блоку "Ми" у парламент, Литвин відповів: "По-перше, такого бути не може. По-друге, я не будую далекоглядних планів і ніяких запасних аеродромів для себе не готую. Усе буде добре, от побачите".

Українська правда



ІА "Вголос": НОВИНИ