Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що за рік діяльності Президенту Віктору Ющенку вдалось зробити багато рішучих кроків на благо України та її народу. Про це Литвин сказав на прес-конференції у п’ятницю відповідаючи на запитання журналістів, як він оцінює річну діяльність Президента.

Серед досягнень спікер назвав “прорив України у світі”, чому, за його словами, також сприяла помаранчева революція. Крім того, за словами Литвина, Ющенку вдалося реалізувати соціальні передвиборчі обіцянки.

Не вдалося Президенту, на думку Литвина, подолати відчуженість в Україні та не вдалося оздоровити моральний клімат у суспільстві. Незначні досягнення, за словами спікера, є і в боротьбі з корупцією.

Водночас Литвин зазначив, що робота, професія Президента є дуже важкою. Однак, на думку Литвина, Президент Ющенко з нею впорався. «Принаймні ніхто не очікував, що Президент може бути рішучім, категоричним і відстоювати свою лінію», - сказав Литвин. При цьому він відзначив, що у політиці дуже важливо навчитися говорити «ні».

Литвин вважає, що українським Президентам досить важко є стати главами держави. Зокрема, за його словами оточення, та команда Президента, як правило намагається уособлювати його з виконавчою гілкою влади. «У нас усі Президенти уособлюються з Кабміном, що не дозволяє їм політично оцінювати діяльність Кабміну, оскільки вони є в процесі, а не над ним», - зазначив спікер.

На його думку Президент України як гарант Конституції, як глава держави повинен більшою мірою ставати над процесом. Що, за словами Литвина, дозволить йому принципово оцінювати діяльність і Кабміну, і Верховної Ради. «У нас повинен бути хтось, хто б говорив про це не наражаючись на втручання у діяльність суверенних гілок влади», - зазначив спікер.

proUA

ІА "Вголос": НОВИНИ