Спікер Верховної Ради Володимир Литвин підтвердив радикальні плани деяких депутатів щодо зриву складання присяги суддями Конституційного Суду.

"Настрої такі, щоб влаштувати сутичку, реанімувати те, що було в грудні-січні минулого року. Ті, хто виступають проти присяги суддів, кажуть: "Нічого, ми влаштуємо сутички, бо у нас є досвід", - заявив Литвин.

Він зазначив, що такі погрози надходять від депутатів, які бояться скасування політичної реформи. Їх прізвищ спікер не назвав, але зауважив: "Подивіться на тих депутатів, які прийшли у парламент з розслабленими краватками". Литвин, очевидно, мав на увазі, що під час сутичок "бійці" знімають краватки, щоб опоненти їх не душили.

Спікер також зазначив, що у разі "сприятливих ситуацій", суддів КС можна привести до присяги у присутності лише 5 осіб у сесійній залі: "Президента, в.о. прем'єр-міністра, голови Верховного Суду, головуючого на сесійному засіданні та того, хто складає присягу".

Литвин також звернув увагу, що РНБО у середу не ухвалила рішення: "Пунктом номер один в проекті стояла вимога привести до присяги суддів КС, а потім запропонувати президенту звернутися до суду щодо трактування рішення паламенту про відставки уряду Єханурова".

При цьому Литвин зауважив, що напередодні домовився з президентом не коментувати це питання. "Домовленості, які досягаються, не реалізуються або є не обов'язковими для однієї зі сторін", - зазначив спікер Верховної Ради.

Українська правда



ІА "Вголос": НОВИНИ