Спікер Верховної Ради Володимир Литвин зізнався, що сам просив президента Віктора Ющенка не приходити в четвер до парламенту.

"Президент не заперечував, щоб взяти участь у засіданні погоджувальної ради, але я сказав – не треба, бо будуть висловлювати претензії", - сказав Литвин журналістам після засідання погоджувальної ради.

"У нас так заведено, що перші дві години один одному висловлюють претензії, а на третій годині починається діалог", - сказав він.

Він розповів, що на погоджувальній раді не була підтримана його компромісна пропозиція про вихід з нинішньої ситуації.

"Я запропонував дорожню карту, яка складається з набору пропозицій: присяга суддів Конституційного суду і обрання за квотою Верховної Ради, часткове переформатування уряду, уточнення до постанови щодо підтвердження повноважень уряду, ухвалення закону про президента та Кабінет міністрів, а також регламенту", - сказав він.

Литвин наголосив на необхідності звільнити кількох урядовців: "Настрої такі, що ряд людей відправлять у відставку. Але це ж дає плюс уряду, бо за рахунок рекрутування на посади міністрів нових людей, він знайде підтримку інших фракцій".

Литвин сказав, що звільнення кількох міністрів є невідворотнім, бо "є велика алергія у суспільства і парламенту, і треба ухвалювати рішення". При цьому він не назвав, про яких міністрів ідеться, але дав зрозуміти, що це Плачков, Івченко і Головатий. Він додав, у разі зміни міністрів принцип їх призначення буде як до вступу в дію змін до Конституції.

Також до пакету своїх пропозицій Литвин відніс вимогу відпустки для урядовців та губернаторів, які балотуються на виборах: "Це хоча б наочно засвідчило, що на виборах не буде адмінресурсу".

За словами Литвина, якщо порозуміння не буде знайдено, то це не завадить закрити сесію в п’ятницю. "Нічого у країні не відбудеться. Якщо і є криза, то у стосунках між гілками влади".

В той же час, Литвин звернув увагу, що люди не розуміють конфліктів, які відбуваються у високій політиці. "Я запропонував погоджувальній раді: давайте поїдемо в сільській клуб, скажемо там зі сцени "Жить стало лучше, жить стало веселей". Люди навкруги криком кричать", - сказав він.

Характеризуючи погоджувальну раду, що пройшла в четвер, Литвин сказав: "Діалог був, але багато хто нагадував глухарів, які токують тільки для себе".

Українська правда

ІА "Вголос": НОВИНИ