Зокрема, як інформує офіційний сайт ВРУ, «закон направлено на підпис Президенту (31.07.2012)».

Разом з тим, як інформує прес-служба ВРУ, Володимир Литвин звернувся з листом до Президента України, у якому виклав свою позицію щодо «мовного» закону.

За словами керівника парламенту, у листі він виклав «своє занепокоєння, свою позицію з цього питання, у тому числі, щодо очевидних правових вад закону і можливих наслідків, особливо з урахуванням політичної кампанії». Серед можливих негативних наслідків запровадження цього закону В.Литвин назвав «постійне політичне збурення, розмивання правового статусу держави, фактичне вивищення російської мови, розширення, начебто, прав представників інших національностей». Окрім цього, зауважив В.Литвин, цей закон не забезпечений фінансово.

При цьому Литвин зазначив, що не реалізація положень цього документа може спричинити «розчарування», нагадавши, що Конституція забороняє звуження прав і свобод людини.

Голова ВРУ також наголосив, що закон потребує детального вивчення на предмет відповідності вимогам Європейської Хартії регіональних мов.

«Я запропонував розглянути ці застереження, а також дати доручення Уряду розробити і внести до Верховної Ради проект загальнодержавної програми розвитку української мови з насиченим її фінансуванням ще у 2012 році, а також розробити цілісний законопроект щодо розвитку і порядку застосування мов в Україні», – сказав В.Литвин, повідомивши, що він вчора також зареєстрував у парламенті відповідний законопроект. На його думку, у разі схвалення цього законопроекту можна було б «зняти багато нашарувань у політичній і практичній площині».

На думку Литвина, якби парламент розглянув ці документи на першому пленарному засіданні у вересні, це б дозволило «нейтралізувати використання мовної тематики у внутрішньополітичній боротьбі, яка є неминучою під час будь-яких виборчих кампаній».

ІА "Вголос": НОВИНИ