Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що президент Віктор Ющенко не стане розпускати український парламент, оскільки це може призвести до непередбачених наслідків.

Таку думку він висловив в інтерв'ю "Російській газеті", опублікованому в середу.

"Я упевнений, що президент не піде на антиконституційні дії. Він сам привселюдно сказав про це. Як гарант Конституції він відкинув спробу деяких своїх радників нав'язувати йому рішення, що можуть мати непередбачені наслідки", - сказав Литвин.

У той же час у випадку розпуску парламенту, на думку Литвина, "говорити про легітимність президентської влади вже не довелося б".

"Але я виключаю неконституційні дії, як з однієї, так і з іншої сторони. Ми - серйозні, відповідальні політики", - додав він.

На питання про протистояння з президентом і прем'єром Єхануровим, які вважають уряд легітимним, Литвин відповів, що "немає ніякого конфлікту".

"Є лише спроба читати Конституцію по-своєму. Я думаю, варто виходити з того, що існують зміни в Конституції про розширення можливостей парламенту. Він має право відправляти уряд у відставку. І потрібно не заперечувати Конституцію, а обом гілкам влади прийти до єдиного її тлумачення. Оскільки в країні не сформовано Конституційний суд, ми самі повинні домовитися", - відзначив він.

Спікер відзначив, що президент підтримав пропозицію провести в четвер засідання Верховної ради, де обговорити вихід із ситуації.

"Ми не знаходимося в стані війни, щоб вести якісь переговори або повідомляти про перемир'я. Я не набиваюся президентові в друзі, але в мене з ним нормальні робочі і досить поважні стосунки", - відзначив він.

"Коли виникає необхідність, ми проводимо консультації. От і сьогодні ми з президентом обговорювали шляхи вирішення виниклої напруженості між виконавчою і законодавчою владою. Президент підтримав мої пропозиції", - додав Литвин.

На думку спікера, "відправна точка для діалогу - обопільне визнання, що рішення про розпуск уряду відбулося, набрало сили і не підлягає скасуванню".

"Далі можна обговорювати, які спільні завдання повинні вирішити президент, Верховна рада й уряд до завершення виборчої кампанії, щоб не колотило країну", - сказав Литвин.

Крім того, вважає спікер, можна обговорювати внесення змін до складу уряду.

"Це зробити необхідно, щоб розширити базу підтримки уряду в парламенті. Зараз ця база - 150-170 депутатів, тобто приблизно третина", - відзначив він.

Українська правда



ІА "Вголос": НОВИНИ