У пояснювальній записці зазначається, що метою цього законопроекту є унормування правових і організаційних принципів застосування в Україні державної мови, регіональних мов або мов меншин, відповідно до положень Конституції України, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, а також Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин в частині мов національних меншин в Україні.

«Цим проектом також пропонується визнати таким, що втратив чинність, закон України «Про засади державної мовної політики», оскільки його положення не відповідають Конституції України, іншим законам України, а також не узгоджуються з законом України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», - сказано в пояснювальній записці.

Крім того, спікер вказує на необхідність доопрацювання закону про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин в частині перегляду положень щодо статусу наведених у ньому мов, їх складу, диверсифікації та ін.

Водночас, основними положеннями законопроекту визначено, що статус української мови як державної є одним з основоположних принципів конституційного ладу в Україні.

Також законопроектом визначено порядок і межі використання регіональної мови, мови меншини або мови національної меншини в Україні.

Нагадаємо, сьогодні, 31 липня, голова Верховної Ради України Володимир Литвин підписав закон про основи державної мовної політики, що розширює застосування російської мови на регіональному рівні.

Джерело: Українські новини

ІА "Вголос": НОВИНИ