Видання, яке побачило світ за підтримки Українського інституту національної пам'яті, охоплює період, коли російські силовики та спецслужби почали масові репресії проти кримчан.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Головна мета нашої книжки – показати мешканцям Миколаєва, що насправді відбувалося в Криму під час анексії. Тут зібрані історії, яких не показують навіть на українському телебаченні. Ми зібрали факти про переслідування людей, які були проти російської анексії Криму і які стали заручниками на окупованому півострові. Їх і сьогодні переслідують через політичні погляди», - зазначила Андрієвська.

За її словами, це перше видання, у якому свідчать жертви окупації та люди, котрі, не маючи владних повноважень, виступили проти російської армії. Для них «приєднання» півострова до Росії стало початком життя в «сірій зоні» – території, де не діють закони цивілізованого світу.

Понад півсотні оповідей спростовують міфи про те, що анексія півострова була безкровна і що «кримчани не намагалися чинити опір, а добровільно вибрали Росію». Серед авторів розповідей – в’язні Кремля Олег Сенцов, Олександр Кальченко та Володимир Балух.

Книжку безкоштовно передають у бібліотеки, громадським організаціям, а також українським воїнам на Донбасі. Також електронний варіант книги є у вільному доступі.

Ознайомитись із збіркою можна на сторінці Українського інституту національної пам’яті, де вона доступна у трьох форматах.

ІА "Вголос": НОВИНИ