Про це в ефірі одного з українських телеканалів заявив дипломат, голова правління «Майдану закордонних справ» Богдан Яременко.

За словами Яременка, шукаючи відповіді на питання про те, що спричинило проблеми в Криму, українським посадовцям варто звернути увагу на те, що вони зробили неправильно.

«Звичайно, це ворог, варварський, який підступно напав без оголошення війни. Але уроки ми повинні зробити свої, і ми повинні з'ясувати, що ми зробили неправильно. Думаю, що при цій владі ми не розберемось. Дехто вже вдається в мемуари, як вони мужньо програли військові кампанії за Крим і за Схід. Дехто пояснює свою бездіяльність. Дехто розказує, що він робив, але це не дало результату…Тут у мене є тільки одне питання: якщо у тебе за посадовими обов'язками написано «обороняти Україну, прийняти рішення про застосування Збройних Сил», а ти не прийняв і не оборонив Україну…то все – «не зміг»? На цьому історія закінчується?».

Разом з тим, Яременко наголошує, що при нинішній владі ми не отримаємо жодних відповідей:

«Для того, щоб з'ясувати, що сталося, треба подивитись, що відбувається сьогодні. Кілька днів тому апеляційний суд ухвалив рішення про скасування санкцій, введених Мінекономіки проти російської кампанії, яку підозрюють в заохоченні анексії Криму. Компанія продовжує спокійно працювати, хоча всі розуміють, що це як і «Россотрудничество» і РПЦ – філія російських спецслужб на території України. Це компанія, яка викачує гроші.

От журналісти розслідують, що Фірташу і досі належить «Титан» у Криму. Виявляється, два гірничозбагачувальні комбінати в Україні продовжують відвантажувати туди руду. А для її перевезення незаконно використовують українські судна. Тобто далі є люди, яким це подобається.

А ще історія із законом «Про створення вільної економічної зони «Крим», який ми усіляко критикували. Тоді ми навіть написали проект президентського вето разом зі співробітниками Адміністрації Президента у 2014 році. Все одно підписав Президент. Щоправда, завдяки кримським татарам, через акцію блокади Криму, Президент згодом визнав, що закон поганий, тож треба міняти. Два роки чекали, парламентський Комітет з питань податкової і митної політики організував робочу групу… А хто туди увійшов? Троє депутатів. Один працював директором з юридичного напрямку «Фоззі» (велика група, яка має супермаркети). І під час його роботи у 2014 році ця компанія спокійно перереєструвала всі свої магазини на російські імена. Другий, секретар цієї робочої групи, який мав би змінити усі неправильні закони, володів консервним заводом – і далі контролює його через московські фірми. Третій – Герега знаменитий, власник мережі «Епіцецентр». Створює в травні 2014 року у Підмосков'ї компанію «Русстрой К». І от тепер «Епіцентри» в Криму належать «русострою» Герезі.

І тепер оці люди будуть приймати рішення, як змінити українські закони, за якими ми маємо обороняти і повертати Крим, за якими мають жити громадяни України, які залишилися на цій окупованій території. Отому ми й не доб'ємося зараз правди».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ