Про це в інтерв'ю «Главкому» заявив письменник Василь Шкляр.

Шкляр зазначає, що квотування української мови на радіо та телебаченні в Україні є принизливим явищем.

«Воно свідчить, що нація ще слабка. Не є дорослою. Повинна бути тотальна українізація без всіляких озирань і побоювань. Кажуть, що точиться війна, що нині це питання не на часі. Але я вважаю, що, навпаки, якраз під час війни з Росією ми маємо не тільки моральне, але й священне право стати самими собою, відновлювати історичну справедливість, повертати мову в абсолютно усі сфери життя», - заявив письменник.

«Звісно, до якихось певних зрушень квотування призвело, - продовжує Василь Шкляр. - Можливо, я не такий спостережливий, але мені кажуть, що на радіостанціях відчутний зсув у бік свого, нашого, рідного. Завдяки тому ми знаємо більше співаків, молодих талановитих гуртів. Але в той же час, коли ми обираємо посланця на Євробачення і в журі сидить Данилко, то це мене щонайменше дивує. Щоб Данилко сидів і судив Kozak System та ще й повчав Івана Леньо, який закінчив дві консерваторії, як треба співати? Те саме ми бачимо і на отих всіх конкурсах, як «Голос країни». Все це відбувається з великим російським акцентом. Російськомовні співаки сидять в журі, так собі всміхаються, піджартовують, вкидають для колориту якесь українське слівце. Але все це російські підданці. Я не хочу образити так званих російськомовних патріотів, але людина, яка розмовляє російською мовою в нашій державі, завжди буде більшою чи меншою мірою російським підданим. І це треба мати на увазі».

На думку письменника,  будь-яке російськомовне середовище є плацдармом «руского міра».

«Ми можемо говорити про патріотів російськомовних, які стоять на передку. Але в цьому теж немає нічого дивного. Чому б їм не захищати території, на яких їм жилося краще, ніж україномовним? У нас був культ російськомовної людини, яка завжди мала переваги над україномовними. Російськомовним надавались всілякі соціальні переваги. Вчителям російської мови була доплата до зарплатні. Іншими словами, це була пряма дискримінація вчителів української мови. Я дуже добре пам’ятаю, що не можна було зробити у багатьох галузях кар’єри, не користуючись російською», - наголосив Шкляр.

Разом з тим, на думку митця, небажання нинішньої української влади спілкуватися державною мовою свідчить про її безвідповідальність та слабкість, а ще про велику залежність політиків від свого минулого та зв’язків.

«Вони усі, як то кажуть по-народному, «замазані». За кожним є гріхи, кримінал, і я думаю, що тут є прихована залежність між різними постатями в нашій політиці. Вони пов’язані спільними гріхами, компроматами і знають одне про одного щось таке, що дозволяє їм бути впевненими у своїй недоторканості. Саме тому вони так багато собі дозволяють, плюють на Конституцію, на закони, на судові ухвали. Вони впевнені у своїй безкарності. Закон не діє, що найбільше пригнічує наше суспільство. Конституція не діє. Адже навіть мовну конституційну норму вони не виконують».

ІА "Вголос": НОВИНИ