Нещодавно ІА «Вголос» провело розслідування про те, як у Львові можна отримати Карту Поляка, не маючи жодного польського коріння. У цій статті ми розповіли про діяльність одіозної Світлани Саган, яка допомагає людям отримати такий документ, обходячи закони України. Для отримання Карти Поляка кандидати сплачують добровільні внески (1500 євро) на рахунки різних пропольських громадських організацій, а ті «заднім числом» видають довідку, що ця людина є активним діячем цих ГО.

Після опублікування нашої статті, сторінка пані Саган була видалена із Facebook. Але на цьому історія не завершилась, а, як з’ясувалось, тільки починалась. На номер автора статті стали приходити незрозумілі повідомлення, від нібито його імені почали приходити погрози іншим людям на електронну пошту, на скриньку його рідної школи прийшла інформація, що він є учасником злочинного угруповання, на його матір написали заяву в поліцію, а номер телефону був залишений на низці ресурсів і у багатьох заявках на все на світі: від купівлі будинків, до служби у Нацгвардії. У результаті дійшло навіть до погроз на адресу польського консульства! А тепер про все по порядку.

Все почалось із повідомлень на Viber

Якимось чином зловмисники отримали номер телефону автора статті та почали переписку. Користувач [email protected] з номером 097-568-23-12 спочатку привітався «смайлом». Потім уточнив ім’я журналіста і поцікавився його професією. Пізніше стало відомо, що таким чином пан Саган (який, до речі, представився Казимиром Зелінським) просто з’ясовував актуальність номеру телефону. Він не писав нічого конструктивного, часто користувався «смайлами» і багато писав про Карту Поляка. Він також надсилав багато посилань на оголошення про отримання цього документу, на інших людей із прізвищем, як у журналіста та інші незрозумілі речі. Діалог ніяк не «клеївся» через відсутність конструктиву з боку Сагана.

Скріншоти та відео діалогу ви можете побачити нижче.

Клікайте для збільшення фото

 

Синя «Шкода», Нацгвардія і купівля будинку

Згодом стало «веселіше». Наступного вечора на цей же номер у Viber прийшло повідомлення «В якому стані машина? Варити треба?». Після питання «Ви про що?» і недовгого діалогу стало зрозуміло, що даний номер телефону був прикріплений до оголошення на сайті OLX, де продавалась автівка «Skoda Octavia» синього кольору із номерними знаками ВС 7337 ЕТ (це важливо). Продавав її Юрій, але номер телефону належав нашому журналісту. Умови купівлі авта були дуже привабливими: малий пробіг, ціна 29.999 грн. (трохи більше, ніж 1000$) і таке інше. Така інформація, зрозуміло, була подана для того, аби на номер журналіста частіше писали і телефонували зацікавлені люди. Інакше кажучи – тероризували.

Підтвердження цієї інформації можете бачити на фото.

Крім того, було кілька дзвінків від ріелторів компанії Real Estate https://www.real-estate.lviv.ua/, які стверджували, що «Ви залишали заявку на купівлю будинку…». Звісно ж, наш журналіст нічого подібного не робив. Також була розмова по телефону із представником Національної Гвардії, який теж питав про «Заявку на проходження служби у рядах Нацгвардії». Її, знову ж таки, залишив не журналіст.

Клікайте для збільшення фото

ІА «Вголос» промоніторило ці сайти і нам стало зрозуміло, що для залишення подібних заявок необхідно залишити електронну пошту і номер телефону, який вже був відомий зловмисникам. Але і це були лише «квіточки» у всій цій історії.

Член злочинного угруповання

На електронну адресу школи, у якій навчався журналіст, прийшов дуже дивний лист, який у результаті став доступний і нам. У цьому листі були фотографії, які журналіст викладав у своїх соцмережах, а також скарга від заступника директора культурно-освітнього центру «Білий Орел» Гангура Ігоря Петровича, 1982 року народження. У цій скарзі нашого журналіста називали «злодієм», «наводчиком», «грабіжником» та «розбійником». Із тексту скарги стало зрозуміло, що наш журналіст (з «поганялом» «патлатий панк сатанюга», до речі) нібито є членом банди, яка обкрадає квартири. Інша учасниця «банди» Вікторія, за словами Гангура, працює бухгалтером-економістом, завдяки чому дізнається про статки людей, яких «злочинці» потім грабують. Спільником цієї нібито банди був Олександр, власник авта «Scoda Octavia» із номерними знаками ВС 7337 ЕТ (та сама «Шкода, яку журналіст нібито продає на OLX з ім’ям Юрій). Також було вказано, що журналіст краде ювелірні вироби, гроші та інші цінності у людей. Текст цієї скарги можете почитати нижче:

Клікайте для збільшення

Погрози іншим людям

На месенджер нашого журналіста прийшло повідомлення від незнайомого йому чоловіка Сергія Лук’яненка. Як з’ясувалось, він є головою польського товариства «Союз поляків «Білий Орел». Він розповів, що на його електронну адресу прийшло повідомлення від користувача [email protected] (мабуть, для підтвердження реноме «патлатого панка сатанюги») з погрозами. У них наш журналіст нібито погрожував фізичною  розправою Сергію Лук’яненку, не вказавши на підстави і причини. Звісно, використовуючи ненормативну лексику майже через кожне слово. Крім того Сергію було надіслано інформацію про журналіста, його фотографії, які повністю співпадали із тими, що прийшли на адресу школи, та контактний номер телефону. Сергій Лук’яненко зрозумів, що це спроба «зіштовхнути лобами» двох незнайомих людей, тому погодився надати нам скріншоти цих повідомлень. Що дуже цікаво, у кожному із цих листів були чітко вказані усі контакти людини, яка нібито погрожує. Є і адреса, і рік народження, і фото, і номер телефону.

Хто автор цих повідомлень?

Певні підозри у нас вже були. Їх частково підтвердив і Сергій Лук’яненко, який далеко не найкращим чином відгукувався про свою знайому Світлану Саган. Він також надав нам скріншоти повідомлень, які вона писала раніше. Як ви вже здогадались, і «почерк», і тематика, і терміни, і відсутність знань із граматики – все співпадало.

Із достовірних джерел нам стало відомо, що автор усіх цих «шедеврів епістолярного жанру» син Світлани Саган -  Копитко Сергій Миронович. Його фотографії неодноразово використовувались на сторінці Саган як обличчя щасливого володаря Карти Поляка. Переважно вони робились у Польщі для того, щоб викликати довіру. Абсолютно зрозуміло, що таким чином він намагається підтримувати «бізнес» своєї матері, а можливо й діє на її прохання.

Погрози на адресу Генерального Консульства Республіки Польща

На цьому наші «герої» не зупинились і пішли далі – аж до Генконсульства Польщі у Львові. На офіційну електронну адресу даної установи надійшов лист із… погрозами! Знову лист прийшов із «сатанинської» скриньки [email protected]. Про зміст листа, мабуть, розповідати немає сенсу. Цього разу «під роздачу» потрапила Ірена Нагурська – консул і керівник Відділу Карта Поляка. Про неї , до речі, ми теж згадували у попередній статті.

Як ми вже звикли, лист містив у собі фото, контактну інформацію і все те, що було у всіх інших листах.

Тиск на родичів

Згодом усі ці речі переросли у зовсім іншу площину. На матір журналіста написали заяву в поліцію, у якій її звинуватили в обмані з метою матеріального збагачення. Жук Ольга Іванівна, авторка заяви, стверджувала, що мама журналіста, вчителька німецької мови, отримала від заявниці 2000 євро і пообіцяла працевлаштування в Європі. У тексті заяви також повідомлялось, що ці гроші пані Жук отримувала у присутності директора школи, у якій працює мати журналіста. До школи прийшла поліція і з’ясувала, що нічого подібного звісно ж, не було. Це підтвердив і директор школи. Ні про яку Ольгу Жук ніхто не чув взагалі, не кажучи вже про працевлаштування за кордоном. Іншими словами, відбулась маніпуляція з метою звести наклеп.

Висновок

Лінь, війна і гроші керують цим світом. У той час, коли перші два фактори – це рушій прогресу (хоч війна розвиває лише засоби вбивства), то останній – це «пальне», яке дає змогу усьому величезному механізму рухатись. За гроші люди готові на все: обман, вбивство, наклеп, порушення закону і таке інше, справа лише в сумі. Світлана Саган та її син Сергій Копитко вочевидь отримували свій відсоток із кожних 1500 євро, які люди були готові платити за Карту Поляка. Для них не так важливо, що Бандера – не герой, як той факт, що гроші «не пахнуть». Заради них можна і обманювати, і переступати закон (як державний, так і моральний), і робити все можливе, аби «кошмарити» людей, які розворушили їхнє «щуряче гніздо». Але,  ми знаємо, що якщо щурі тікають, значить корабель скоро піде на дно.

Принагідно зазначаємо, що з метою захисту нашого журналіста від погроз, ІА «Вголос» звернувся у Службу безпеки України з вимогою вжити заходів для припинення діяльності цього мафіозного угруповання.

А як цю ситуацію коментують у Генконсульстві Польщі? Про це ми теж, сподіваємось, невдовзі дізнаємось, адже відповідний запит скерували і в цю установу.

Роман Гурський, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ