Нещодавно у Кабміні уточнили умови відділення газотранспортної системи від «Нафтогазу». Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Після включення структури з управління оператором ГТС в «Нафтогаз» вона в обов'язковому порядку повинна бути виведена не пізніше 1 січня 2020 року.

Таким чином, новий контракт на транзит газу з «Газпромом», як очікується, укладе вже нова структура, що управляє українською ГТС.

Постанова уряду 2016 року передбачає створення ПАТ «Магістральні газопроводи України», 100% акцій якого перебувають у держвласності, а право корпоративного управління має Міненерговугілля.

Передбачалося також, що «МГУ» до кінця 2019 року входитиме до складу «Нафтогазу» і займатиметься організаційними питаннями підготовки до подальшого виділення ГТС, а після - отримає право управління активами ГТС.

Кабінет Міністрів зобов'язав «Нафтогаз» і «МГУ» до 1 серпня 2019 року внести проект акта щодо визначення «МГУ» або керуючим активами АТ «Укртрансгаз» (зокрема, трубопровідною інфраструктурою і підземними сховищами), або таким, що володіє цим майном на основі речового права.

Міненерговугілля і Мінекономрозвитку доручено за участю експертів Секретаріату Енергетичного співтовариства подати на розгляд уряду проєкт акта про незалежність структури, яка буде управляти державними корпоративними правами в МГУ.

ІА "Вголос": НОВИНИ