Про це заявив прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв, передає Європейська правда із посиланням на  Reuters.

«Я хотів би, щоб переговори (з Грецією – ред.) досягли успіху... Ми готові до географічного уточнення в назві», – сказав він журналістам у столиці Скоп'є.

Як відомо, Заєв обіцяв минулого місяця в межах Всесвітнього економічного форуму в Давосі якнайшвидше врегулювати суперечку.

Прем'єр також повідомив, що аеропорт, який зараз названо на честь Александра Македонського, буде перейменовано у «Міжнародний аеропорт Скоп'є», а шосе отримає назву «Дружба».

«Сьогоднішнім рішенням ми підтверджуємо наш крок на шляху до побудови дружби та довіри з Грецією», – сказав він.

Раніше повідомлялося про п'ять варіантів нової назви колишньої югославської республіки: Республіка Нова Македонія, Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардарська Македонія і Республіка Македонія (Скоп'є).

Як писав «Вголос», 21 січня десятки тисяч людей вийшли на масову акцію протесту в найбільшому місті на півночі Греції – Салоніках. Учасники акції виступали проти вживання назви «Македонія» щодо Колишньої Югославської Республіки Македонія. Акцію організували націоналістичні сили, а учасників звезли автобусами з багатьох регіонів країни.

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що рішення про зміну назви країни буде прийнято під час загальнонаціонального референдуму.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія «вкрала» назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ