Соціалістична партія України стала повноправним членом Соціалістичного Інтернаціоналу. Таке рішення було ухвалено 31 січня 2006 р. на засіданні Ради Соціалістичного Інтернаціоналу, яке проходить у Афінах.

Як повідомила прес-служба СПУ, голова партії Олександр Мороз, коментуючи це рішення, назвав його очікуваним, оскільки протягом 10-ти років СПУ бере участь у всіх форумах Соцінтерну, а 4 роки тому отримала статус асоційованого члена.

Зокрема, лідер СПУ сказав: «Тема набуття СПУ статусу повноправного члена Соціалістичного Інтренаціоналу була предметом жвавої дискусії, і нам приємно, що наші партнери з Польщі, Франції, Німеччини, Австрії, Чехії акцентували увагу на тому, що позитивне рішення напередодні виборів до українського парламенту є виявом солідарності з боку соціалістичних і соціал-демократичних партій світу із соціалістами України. Це означає, що наша політична позиція, програмні засади партії знаходять розуміння і підтримку однієї із найавторитетніших політичних організацій світу».

У засіданні Ради Соцінтерну беруть участь голова Соціалістичної партії України Олександр Мороз та секретар Політради СПУ з міжнародних зв’язків Віталій Шибко. СПУ є єдиною українською політичною партією-членом Соцінтерну.

Соціалістичний Інтернаціонал - міжнародна організація, яка об'єднує соціалістичні, соціал-демократичні й робітничі партії всього світу. Офіційно Соцінтерн було засновано в 1951 році на Міжнародній конференції соціалістів, яка відбулася у Франкфурті-на-Майні.

Зараз в Соцінтерн входять понад 160 партій з Європи, Африки, Америки, Азії і країн Тихоокеанського басейну. Крім них, в Соцінтерн входить 10 асоційованих членів і три братські організації - Соцінтерн жінок, Міжнародна спілка соціалістичної молоді і Міжнародний рух «Фальконів» Соціалистичний Інтернаціонал освіти.

Зараз організація об'єднує 56 правлячих партій різних країн світу. Президентами Соцінтерну обиралися, зокрема, колишній канцлер ФРН, лауреат Нобелівської премії миру Віллі Брандт, прем'єр-міністр Франції П’єр Моруа і прем'єр Португалії Антоній Гутьєрреш.

Після призначення А.Гутьєрреша Верховним комісаром ООН у справах біженців, на Раді Соцінтерну 30 січня 2006 року в Афінах президентом Соцінтерну було обрано лідера грецьких соціалістів (ПАСОК) Георгіоса Папандреу.

Грача лінія з посиланням на ForUm

ІА "Вголос": НОВИНИ