Про це розповів голова ГО «Клуб Ділових Людей» Микола Савуляк під час прес-конференції 8 жовтня, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, клуб на сьогодні налічує 500 учасників – власників та керівників малого та середнього бізнесу, 80% яких з Львівського регіону, 15% –з Івано-Франківської області, решту з інших регіонів України. Як пояснив Микола Савуляк, аналізуючи тенденції серед учасників клубу, основний удар кризи припав на кінець минулого року: «Тоді ми відчули, що частина учасників клубу втратила бізнес, з 450 учасників клубу на цей період, 40 закрили свій бізнес. У середньому 10-15 % підприємців зазнали краху».

На весні і влітку, за його словами, було певне затишшя в бізнесі, він перегрупувався, перейшов в режим очікування, згорнув витратні проекти та існував на точці беззбитковості.

«І десь з кінця літа – початку осені відбувся підйом. Запрацювали нові бізнес-проекти, відбувся притік нових підприємців у клуб: якщо раніше таких було 10-15 в місяць, то у вересні їх було 35. Почали надходити багато запитів про відкриття спільного бізнесу – українсько-польського, українсько-німецького, вихід на європейський ринок», – розповідає голова ГО «Клуб Ділових Людей» Микола Савуляк.

Найбільші пожвавлення і перспективи, пояснює експерт, сьогодні на ринку експортно-імпортних операцій. «Тепер, коли торгівля в односторонньому напрямку стала більш вільною, для українського бізнесу це плюс. З іншої сторони, падіння гривні – це проблема для одного виду бізнесу, але для іншого, який продає свої товари за кордон, це теж великий плюс. Бо свої видатки такий бізнес збільшив не надто, натомість, якщо він перегрупувався, почав орієнтуватися на експортно-імпортні операції, то почав отримувати надприбутки», – каже Микола Савуляк.

Тому великий відсоток бізнесу, за його спостереженнями, зараз лише зароджується: маючи резервний ресурс, перспективним стало і виробництво, ІТ бізнес теж значно активувався після певного застою.

ІА "Вголос": НОВИНИ