Зокрема, 48 млн гривень за рахунок коштів, «зекономлених» в межах Програми заходів для налагодження системи поводження з твердими побутовими відходами у м. Львові на 2017-2019 роки,  50 млн грн, виділених Кабінетом Міністрів України, та 18 млн 410 тисяч грн з Програми охорони навколишнього природного середовища на 2016-2020 роки». Загалом 116 млн гривень. Про це повідомляє ГО «Розвиток громади».

Однак, за словами директора департаменту розвитку та експлуатації ЖКГ облдержадміністрації, лише третина львівського сміття відправляється на захоронення на полігонах Львівської області. Не зважаючи на те, що полігони області ніхто не блокує, компаніям перевізникам вигідніше возити львівське сміття за тисячі кілометрів, аніж захоронювати тут. Чи, можливо, вигідніше документально показувати, що вивозять за тисячі кілометрів, адже окрім коштів,отриманих за вивіз самого сміття, компанії отримують ще й 15 грн за кожен додатковий кілометр пробігу.


«До прикладу, згідно із документами, поданими компанією «ДВ-Екосвіт», в період з 1 до 10 серпня 2017 року на полігоні м. Борислава захоронено 88,5 тонн сміття з м. Львова. До речі, завозилось воно досить специфічно  – по 2 тонни за один раз, а вантажопідйомність сміттєвоза близько 10-12 тонн», – йдеться у повідомленні.

Однак, як стверджує Бориславська міська рада, жодних угод у межах Меморандуму про приймання львівського сміттяне було підписано. Більше того, сесією міської ради прийнято рішення від 30 березня 2017 року № 605 «Про заборону ввезення на територію м. Борислава та міське сміттєзвалище твердих побутових відходів з інших населених пунктів». Цим рішенням товариство з обмеженою відповідальністю «КОМ-ЕКО-Борислав 2010» орендаря місцевого полігону зобов'язане не приймати на територію міського сміттєзвалища твердих побутових відходів з інших населених пунктів.

Згідно із даними аналітичної системи Youcontrol, власниками ТзОВ «КОМ-ЕКО-Борислав 2010» є Олександр Василянський та Сергій Деміч. Ці ж особи були і засновниками компанії ТзОВ «ДВ-Екосвіт» та низки інших компаній, пов'язаних з питаннями поводження із ТПВ.   

Уже у листопаді ця компанія львівське сміття вивозить виключно у м. Староконстянтинів Хмельницької області. Чи справді компанія «ДВ-Екосвіт» ускладнила собі завдання із вивозу ТПВ, переорієнтувавшись на полігон у Хмельницькій області, чи лише документально демонструє такі логістичні схеми, а насправді й надалі незаконно возить у Борислав – питання відкрите. Сумніви у прозорості діяльності зазначеної фірми підтверджують і непрозорі схеми договорів, підписаних із Староконстянтинівським комбінатом комунальних підприємств ще у квітня минулого року.

Як стверджують у «Розвитку громади», відповіді на інформаційний запит щодо кількості прийнятого львівського сміття за друге півріччя 2017 року Староконстянтинівський комбінат комунальних підприємств так і не надав.

Схожа ситуація із «підконтрольними» компаніями є і у м. Миколаєві Львівської області. Ще навесні 2017 року попри протести місцевих мешканців та рішення сесії міської ради між Комунальним підприємством ЖКУ м. Миколаєва та ТзОВ «Інвестиційна фірма «Екотех» підписано угоду про спільну діяльність. Згідно із цією угодою фірма «Екотех» зобов'язалась впорядкувати Миколаївське міське сміттєзвалище і як наслідок – отримала право щодня приймати по 120 тонн сміття.

Засновником компанії «Екотех» і власником 51% акцій є ще одна фірма, що займається вивезенням ТПВ з м. Львова, – ТзОВ «Грінера Україна». Допоки «Екотех» займається упорядкуванням Миколаївського полігону, Грінера змушена возити львівське сміття у Сумську та Одеську області, долаючи тисячі додаткових кілометрів. А миколаївський полігон, як стверджують місцеві активісти, все більше розростається. Керівництво Комунального підприємства «Житлово-комунальне управління» м. Миколаєва теж проігнорувало інформаційний запит, надісланий ГО «Розвиток Громади», щодо прийому на захоронення львівського сміття.

Ще влітку 2017 року, було відкрите кримінальне провадження щодо фіктивних компаній, які нібито надавали перевізникам послуги із захоронення сміття, не маючи відповідних ресурсів.

«На жаль, те, що сміття з м. Львова і надалі продовжує «подорожувати» всією Україною, попри можливість захоронення на території області, наштовхує на думку, що подібні злочинні схеми все ще використовуються», – наголошують у громадській організації. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ