Про це екс-прем'єр, який свого часу був також міністром оборони та головою СБУ, заявив у інтерв'ю «5 каналу».

«Відверто кажучи, у мене невелика надія, що вдасться найближчим часом з миротворчим контингентом щось позитивне вирішити», – зазначив він.

За словами Марчука, для ситуації на Донбасі варто розглядати два види миротворчих операцій: з підтримання миру та примушення до миру, і останній передбачає застосування зброї власне миротворчими контингентами щодо порушників миру або тих, хто нападає на миротворців.

«На варіант примусу до миру Росія ніколи не погодиться. Вона зараз не погоджується і на миротворчу операцію з підтримання миру. А чому «підтримання миру»? Тому що це коли сторони домовилися про мир, але є багато непорозумінь, порушень і т. д. У цьому випадку домовленість є, але її потрібно просто підтримати: розвести сторони, розтягнути подалі, потім перехідні тимчасові адміністрації в деяких місцях під егідою ООН вводяться», – пояснив екс-прем'єр.

Враховуючи той факт, що на різних рівнях з боку Москви, а також ватажків бойовиків на Донбасі вже прозвучало багато заяв про те, що вони проти запропонованої Україною ініціативи введення миротворців, то перспективи їх появи найближчим часом у зоні АТО мінімальні, вважає Марчук.

«Водночас – це не означає, що це питання не потрібно просувати, і президент Порошенко правильно зробив, що порушив це питання на Генасамблеї ООН», – додав він.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ