Як зазначають українські націоналісти, Революція Гідності не завершена. Бо досі винних у злочинах проти українського народу не покарано, як і не усунено наслідки правління режиму Януковича. «Жодних докорінних змін системи не відбулося. Корупція процвітає. Люстрацію саботують. Олігархи продовжують знущатися з українців. Ба більше, постає реальна загроза реваншу антиукраїнських сил. Триває окупація наших земель і точиться кривава московсько-українська війна. Війна, яку і далі лицемірно називають «АТО». «АТО», яку обіцяли закінчити «не за дні, а за години». Фактично український народ опинився сам-на-сам проти свавілля олігархату та московської навали. Бо ті, хто дорвався до влади під гаслами Революції Гідності, і не думають виконувати завдання, які ставили перед ними українці. Тому ми бачимо єдиний шлях порятунку: об’єднання активної громади, добровольчого руху та всіх націоналістів довкола конкретних і практичних вимог», - йдеться в анонсі Маршу Національної Гідності.

Детальніше про те, чому саме об’єдналися українські націоналісти, які вимоги вони ставитимуть 22 лютого на Майдані, кореспондент Вголосу поспілкувався із народним депутатом України, «свободівцем» Андрієм Іллєнком.

Чому саме 22 лютого ви вирішили провести Марш Гідності?

22 лютого для учасників Революції Гідності – це дуже символічний день. Це фактично день завершення першої активної фази Революції Гідності. Це було лише завершення цієї першої фази, адже Революція Гідності ще триває. Основні вимоги Майдану не виконані. Нинішня влада вже три роки фактично «товче воду в ступі», а прогрес від цього мінімальний, або ж його взагалі немає. Це свідчить про те, що ми не можемо більше мовчати, сидіти, склавши руки. Ми, націоналісти, є тими людьми, які брали активну участь у Майдані 2013-2014 років. А тому й у 2017 році ми йдемо з чіткими політичними вимогами до нинішньої влади.  Власне у цьому полягає основний сенс цієї акції.

Заради цього націоналістичні сили й об’єдналися?

Так. Організатори Маршу Національної Гідності виступають ВО Свобода, Національний корпус та Правий сектор. Ця акція по своїй суті є унікальною, тому що це спільна акція провідних націоналістичних сил, які спільно координують свої зусилля. І це дуже великий показник, тому що в новітні часи, фактично з часу протистоянь на Майдані, такий формат задіюється вперше.

Влада заявляє, що, мовляв, подібні акції  передусім вигідні Росії та Путіну. Як ви це прокоментуєте?

Це дуже примітивна політтехнологія, коли критиків нинішньої влади називають «шатунами» чи ще якось. Наші вимоги щодо того, аби бути жорсткішим з ворогом, щоб не допустити загибелі наших військових, не співпрацювати з окупантом – це все одразу ж влада проголошує позицією, яка вигідна Росії. Разом з тим, наголошую, що ми не є і прихильниками теорії про те, що якщо сьогодні хтось крикне: «третій Майдан!», то він є великим патріотом і ми маємо його сприймати. Ми усі розуміємо, що це може бути і провокатор. Проте ми не підтримуємо і ту позицію влади, згідно якої усі її критиканти автоматично стають «агентами Кремля». У цій ситуації слід відділяти зерна від полови.

І ще одна важлива деталь: зараз на Майдані нібито на честь вшанування річниці Революції Гідності, відбуватимуться різноманітні акції протесту, які організовують як нікому не відомі громадські організації, так і нікому не відомі люди. Ось там явно «стирчать вуха Кремля». Але це вигідно українські владі. Адже таким чином й тих, хто щиро вшановують роковини Майдану та йдуть на Марш з конструктивними та справедливими вимогами, влада намагається виставити як маргіналів, неадекватних радикалів, яким ніби то наплювати на майбутнє України.

Однак Марш Національної Гідності кардинально відрізняється від інших спроб створити фейковий «третій майдан». Тобто це реальна акція реальних активних організацій,  на яку прийдуть реальні люди. Наші дії та вимоги є цілком зрозумілими та обґрунтованими.

А які ваші вимоги?

Ми розуміємо, що від нинішньої влади, яка торгує з окупантом, змін не варто очікувати. Ці люди не здатні виконати якусь конструктивну програму з економічного відродження України. Максимум, що ми можемо від них добитися, це аби влада зробила кроки, які є для України зараз життєво важливими, зокрема: недопущення виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Також необхідно нарешті припинити цю торгівлю з окупантам, бо це торгівля на крові наших захисників. Разом з тим, ні в якому разі зараз не можна допустити змін до Конституції України стосовно Донбасу.

А ще мова йде про те, що в жодному разі не можна продовжувати цю ганебну та антинародну соціально-економічну політику, а саме: підвищення пенсійного віку, непідйомних комунальних тарифів, які, як вже є очевидним, були штучно завищеними. Також необхідно не допустити приватизації за безцінь українських стратегічних підприємств. Варто також відкинути будь яку можливість продажу української землі, яка має належати тільки українцям.

Звичайно, ми також вимагатимемо прийняти новий закон про вибори. Власне це було б найкращим, що зробила б ця Верховна Рада України. Так, вибори, відповідно до нового закону потрібно проводити за пропорційною системою і відкритими спискками. І на цьому позитивному для України прийнятті подібного закону роботу теперішнього парламенту можна й завершити. А загалом у нас є наша, «свободівська» конструктивна програма, де ми власне й пропонуємо свій варіант виходу з ситуації, яка зараз є у нашій країні. Й під час Маршу ми плануємо її проголосити.

Окрім ВО Свободи, Національного корпусу та Правого сектору, хто ще може взяти участь у Марші Національної Гідності? 

На Марш ми запрошуємо всіх патріотів, всіх українських націоналістів, яким не байдужа доля України та які розділяють наші погляди. Також ми запрошуємо до співпраці всі громадські організації України патріотичного та проукраїнського спрямування.

 

Марія Чижевська, Вголос

 

ІА "Вголос": НОВИНИ