Днями в Миколаївській області поліцейські спіймали двох громадян з Румунії та Молдови, які за допомогою підглядання за набором пін-кодів незаконно зняли з карток своїх жертв близько 600 тисяч грн, повідомляє «Сегодня».

Як розповіла спікер миколаївського облуправління поліції Олена Бережна, іноземці підозрюються в тому, що на території регіону здійснили як мінімум 25 злочинних транзакцій.

«На картоприймач банкомату вони встановлювали пристрій, який прочитував інформацію з банківської картки клієнта. А мініатюрна відеокамера, встановлена ​​збоку біля клавіатури, записувала комбінацію цифр, яку набирав клієнт. Після цього підозрювані виготовляли дублікат банківської карти і знімали гроші, вводячи пін-код, який вони підгледіли за допомогою камери», – розповіла Бережна.

За її словами, підозрювані також «наслідили» у Чернівецькій та Одеській областях.

За попередніми даними, на півдні країни іноземці скоїли близько 200 випадків незаконного зняття грошей і їх спроб. При цьому, за словами правоохоронців, більшості постраждалим банки вже компенсували збиток. Щодо кібершахраїв порушено кримінальне провадження відразу за трьома статтями КК – ділкам загрожує до 6 років в'язниці.

За останній місяць це не перша НП з банківським обладнанням. На початку місяця в Чернігові копи затримали чоловіка і його напарницю, які заражали банкомати вірусом, даючи команду на видачу грошей, і таким чином за лічені тижні зняли близько 1 млн грн.

«Всі злочини в технічній сфері з кожним роком удосконалюються поряд з підвищенням рівня безпеки. Для злочинців ж це є найбільш доступним методом отримання грошей», – говорить глава Департаменту кіберполіції Сергій Демедюк.

Щоб не стати жертвою кіберзлочинця, в поліції радять при роботі з банкоматом закривати клавіатуру від сторонніх поглядів і по можливості користуватися обладнанням всередині банківських відділень.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ