Головний військовий прокурор Анатолій Матіос, посилаючись на висновки слідства, заявив, що за кілька днів до вибухів на арсеналі в Ічні за складом спостерігали невідомі люди у військовій формі.
Про це повідомляє 112 Україна.
Він розповів, що за фактом вибухів на військових складах в Ічні відкрили нове карне провадження — за статтею про диверсію.
«Можу повідомити, що крім статті про службову недбалість також зареєстрована стаття про вчинення диверсії. Це ст. 113 Кримінального кодексу України», — сказав головний військовий прокурор.
Він також розповів, що на цей момент опитали понад 340 військовослужбовців. Половину з них — з використанням поліграфа.
«Встановлено, що в момент початку цих вибухів в зоні покриття та контролю працював мобільний термінал без IMEI коду, тобто який неможливо ідентифікувати, — єдиний на цій території, що нами розцінюється як пряма ознака застосування неідентифікованого телефонного апарату для приведення того чи іншого вибухового пристрою для вибуху», — розповів Матіос.
Також з'ясували, що огляд місця події на складах свідчить про аналогічний характер вибухів як в Ічні, так і в Калинівці та Балаклеї.
«Він не характерний для початкового вибуху розірваного снаряда або пострілу до реактивної системі вогню. Крім цього, у нас є істотні питання до організації охорони складів, оскільки достеменно встановлено слідством зараз, що за кілька днів до цього трагічного інциденту охороною сховища було зафіксовано перебування біля території складів неідентифікованих осіб у військовій формі, які здійснювали спостереження за складами. В результаті поки невстановлених обставин відповідний наряд варти по тривозі не піднімався і максимальних заходів для прочісування або місцезнаходження, або зникнення цих людей не було прийнято», — сказав прокурор.
Матіос також зазначив, що система безпеки складів в Ічні була чи не найсерйознішою порівняно з іншими подібними об'єктами. За його словами, там застосовували комплекси радіоелектронної боротьби, тому в районі складів не могли літати безпілотники.
Вчора, 15 жовтня, інтенсивність вибухів на технічній території зменшилась у понад п'ять разів порівняно з аналогічним періодом минулої доби.

Як писав «Вголос», вибухи на території арсеналу боєприпасів почалися 9 жовтня.

ІА "Вголос": НОВИНИ