У світі зареєстровано вже понад 170 випадків мавпячої віспи. Спалахи хвороби фіксують і в Європі. Зокрема, на початку травня 2022 року у Великій Британії поставили перший такий діагноз пацієнту. Головний санітарний лікар України Ігор Кузін вважає, що недуга дійде і до нашої країни.

«Вголос» дізнавався, як поширюється віспа і чи варто чекати нової епідемії.

Що таке мавпяча віспа

“Мавпячу віспу спричинює вірус, який належить до сімейства вірусів віспи, хоча він менш заразний, а хвороба протікає у легшій формі, ніж звичайна віспа. Існує два основних штами вірусу - західноафриканський і центральноафриканський”, – пояснює Наталія Іванченко, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Вірус вперше ідентифікували у мавпи, яка жила у неволі, а з 1970 року окремі спалахи інфекції реєстрували у 10 африканських країнах”, – розповідає У 2003 році у США стався перший спалах за межами Африки. Пацієнти підхопили хворобу від тісного контакту з луговими собаками, які заразилися від дрібних ссавців, завезених у країну. Загалом зареєстрували 81 випадок, але жоден не був смертельним.

У 2017 році в Нігерії стався найбільший спалах мавпячої віспи. Тоді зафіксували 172  випадки, 75% жертв були чоловіки у віці від 21 до 40 років.

“Мавпяча віспа передається через тісний контакт з інфікованою людиною. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи або через очі, ніс чи рот. Раніше її вважали інфекцією, яка не передається статевим шляхом, але вона може передаватися при прямому контакті під час сексу. 

Вірус мавпячої віспи можна також підхопити від інфікованих тварин, як-от мавпи, щурі та білки, або через заражені вірусом предмети – постільну білизну та одяг”, – зазначає Наталія Іванченко.

Симптоми хвороби

Як каже епідеміологиня, початкові симптоми включають лихоманку, головний біль, набряки, біль у спині та у м'язах.

Після зниження температури з'являється висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, найчастіше на долоні та стопи.

Висип проходить різні стадії, після чого утворюється струп, що пізніше відпадає. Ураження можуть залишити рубці.

Інфекція зазвичай зникає сама і триває від 14 до 21 дня.

Чи варто боятися поширення недуги в Україні

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін вважає, що в Україні будуть зареєстровані випадки мавпячої віспи, але епідеміологічного спалаху не буде.

«Не достатньо поспілкуватися з людиною поруч, потиснути їй руку, треба мати доволі тривалий близький контакт, як з виділенням цієї людини, або з, наприклад, кров»ю, або з якимось біологічним матеріалами. Такий тип контакту буває переважно в побуті. Тому швидкість передачі цієї інфекції не є така велика, як при ковіді", — пояснив він.

За словами Кузіна, наразі є чіткі інструкції для лікарів епідеміологів, як в Україні, так і усьому світі.

«Алгоритм дуже схожий за ковідом. І впродовж інкубаційного періоду і впродовж самої хвороби ці люди повинні перебувати в закладі охорони здоров»я. Це по суті лікування і дорівнює невеличкому карантину. Після того, як людина одужала, вона вже не представляє ніякої загрози для навколишнього середовища, для людей і у тому числі вона не є інфекційна для них", — додав головний санлікар.

Лікар розповів, що наразі у світі не планують проводити масову вакцинацію від мавпячої віспи.

«Захворювання доволі рідко протікає у важкій формі, тому швидкість передачі його є мінімальною, тому ризики його епідемічного поширення для світу також мінімальні», — сказав медик.

Ігор Кузін припускає, що в Україні такі випадки будуть зареєстровані.

«Але ми дійсно точно знаємо, яким чином проводити епідеміологічне розслідування, ми точно знаємо чим лікувати, як лікувати. І що треба застосовувати, щоб цей випадок був локалізований. Тому я не впевнений, що буде спалах», — наголосив він.

Як захиститися?

Центри із контролю та профілактики хвороб США оприлюднили низку рекомендованих заходів, які можуть сприяти запобіганню зараження вірусом мавпячої віспи.

  • Уникати контакту з тваринами, які можуть мати вірус
  • Уникати контакту з будь-якими матеріалами, як-то постіль чи речі, які були у контакті із хворою твариною
  • Ізолювати інфікованих пацієнтів на 21 день
  • Дотримуватись гігієни рук після контакту з інфікованими тваринами або людьми, мити руки водою з милом або використовувати дезінфікуючий засіб на спиртовій основі.
  • Користуватись засобами індивідуального захисту під час догляду за пацієнтами.

ІА "Вголос": НОВИНИ