Особливістю наступних парламентських виборів в Україні буде те, що вони будуть найбільш ідеологічними за всю історію незалежної України, — заявив сьогодні на засіданні незалежного прес-центру «Львівський вибір — 2006» на тему «Вибори 2006: національні та регіональні особливості» політолог, директор Київського інституту проблем управління ім. Горшиніна Кость Бондаренко.

Ідеологічність цих виборів, на думку Бондаренка, полягає не тільки в тому, що Україна й надалі залишається поділеною на Схід та Захід, а більшість українців продовжує мислити категоріями «Ющенко» — «Янукович», «свій» — «чужий», «Росія» — «Європа». «А в тому, що сьогодні й надалі після президентських виборів залишається розкол між східною та західною Україною, однаково винні як Віктор Ющенко, так і Віктор Янукович», — відзначив Кость Бондаренко. Особливістю виборчих перегонів є й те, що електорат Ющенка та Януковича має «ядерний» характер, і ніхто й не намагається перетягнути на свій бік електорат іншої політичною сили, а навпаки — намагається втримати та закріпити свій.

Кость Бондаренко прогнозує перемогу з невеликим відривом на виборах «Партії Регіонів» та жорстку боротьбу за другу позицію між «Нашою Україною» та БЮТ. Окрім цих політичних сил Бондаренко в майбутньому парламенті бачить СПУ, Народний Блок Литвина, КПУ. «Мають також шанси ПРП-«Пора» та Блок Наталії Вітренко», — зазначив Бондаренко. Майже гарантовано, що майбутній парламент, на думку Бондаренка, буде опозиційним до Президента України, якщо не вдасться ідеологічно переформатувати певні політичні сили. У новому парламенті для Костя Бондаренка більш вірогідною виглядає коаліція Тимошенко – Янукович, ніж Ющенко — Тимошенко.

Львівський політолог Ігор Танчин, не погодившись з Бондаренком, зазначив, що більш вірогідною виглядає коаліція Ющенко – Янукович, ніж Янукович – Тимошенко, адже Партія регіонів та НСНУ є ідеологічно близькими: фактично це союз олігархів з ліберальними методами управління. «У них є багато відмінностей, але ідеологічна база — одна», — резюмував Ігор Танчин.

ЗІК

ІА "Вголос": НОВИНИ