Про це у програми «Сніданок з «1+1» розповіла міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

«Це були апеляції не тільки щодо аудіювання, а, наприклад, хтось був просто незадоволений результатом. Щодо аудіювання, тобто технічного супроводу, було подано 65 апеляцій на всю країну або 80 тисяч учасників ЗНО. Із цих 65 апеляцій перескладатимуть чотири особи, тому що в інших, як виявилось, не було поважних причин. Це вирішила спеціальна комісія, яка розглядала кожну з цих апеляцій. Зокрема, що саме писала людина в апеляції, тоді з'ясовувала, чи справді переривався звук у такій аудиторії. Але там були не тільки спеціалісти, але й інші учні, адже в кожній аудиторії сидить не один або дві дитини. У кожній аудиторії сидить щонайменше 15 осіб», – сказала Гриневич.

Загалом, результати аудіювання міністр назвала успішними.

«Коли ми зробили аналіз результатів, то побачили, що насправді тест пройшов успішно – і ця частина з аудіювання пройшла успішно. Тільки 0,02% учасників не дали правильних відповідей із аудіювання. Це 20 осіб на 80 тисяч. Натомість 1,5% дали ідеальні відповіді», – зазначила Гриневич.

В окремих аудиторіях були проблеми.

«Проблеми точкові були в деяких аудиторіях, тому четверо учасників ідуть на повторне перескладання. Я думаю, що тут ще спрацювала тривожність, тому що аудіювання було вперше. Навіть якщо в якійсь аудиторії дитина чогось не розчула або сиділа позаду, не сказала інструктору, що, будь ласка, зробіть гучніше. Це також показує цю тривожність, що в школі недостатньо вчать аудіюванню та слухають іноземну мову», – наголосила Гриневич.

Як писав «Вголос», крім звичайних тестів під час ЗНО з англійської мови Український центр оцінювання якості освіти цього року додав аудіювання, яке викликало шквал обурення. Абітурієнти та їхні батьки масово скаржились на якість звуку і вимову одного з дикторів, який начитував текст аудіювання.

Понад 220 учасників зовнішнього незалежного оцінювання отримали більше 200 балів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ