Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич під час круглого столу у Львові сьогодні, передає кореспондент Вголосу.

Голова Комітету зазначила, що 45% ринку книговидання України становлять навчальні підручники і посібники. Крім того, 90% усієї україномовної книжки, яка друкується в Україні також становлять підручники. Зважаючи на це, на думку нардепа, обличчям українського книговидавництва є саме підручники та посібники.

Лілія Гриневич наголосила, що зараз склалася надзвичайно проблематична ситуація із прозорістю конкурсного відбору на випуск підручників.

«Майже половина ринку книговидання фактично монополізована через Міністерство освіти і науки, тому що саме воно розпоряджається коштами на підручники і посібники, тому видавці зіткнулися із непрозорістю проведення конкурсу та затримуванням видачі дозволів та грифів на навчальну літературу», – сказала керівник Комітету.

Вона додала, що результаті цього повністю переформатовується ринок книговидання, але не за прозорими правилами конкуренції, бо коли є прозора конкуренція, то покращується якість. Однак у ситуації, коли хтось монопольно, вручну регулює ринок якість знижується, а ціна зростає.

«Ситуація з монополізації ринку книговидання супроводжується фактами, які фіксує рахункова палата і які бачать різноманітні громадські організації, коли аналізують вісник державних закупівель. Йдеться зокрема про те, що більшість коштів (чи не половина) ідуть на два видавництва, наближені до керівництва Міносвіти, а інші видавництва заявляють про те, що навіть перемігши у конкурсі підручників, мають проблеми із видачею грифів. А затримка дозволів означає, що пройшло 1 вересня, ти ще не отримав гриф, а коли ти його отримуєш, всі вже купили навчальну літературу», – пояснила Лілія Гриневич.

Вона додала, що вивести ринок із монополії Міносвіти можна двома шляхами: експертизу навчальної літератури має здійснювати незалежна від міністерства інституція, яка є під громадським контролем, а кошти на закупівлю підручників мають бути віддані школам, батькам або органам місцевого самоврядування.

ІА "Вголос": НОВИНИ