Один з лідерів "Опозиційного блоку "Не Так", голова СДПУ(о) Віктор Медведчук заявив, що влада "використовує будь-які можливості, щоб встромити палиці в колеса" під час підготовки до всеукраїнського референдуму з приводу вступу України до НАТО і ЄЕП.

Як повідомили в прес-службі блоку, Медведчук зазначив, що сьогодні Центральна виборча комісія зареєструвала 67 ініціативних груп, до яких входить близько чотирьох тисяч осіб і які активно збирають підписи на підтримку референдуму. "Збір підписів іде в 23 з 27 областей нашої країни", - повідомив політик.

За словами Медведчука, процес збору підписів проходить нелегко. "Влада використовує будь-які можливості, щоб встромити нам палиці в колеса. Але ми маємо великий досвід, у тому числі й у проведенні референдумів, і я думаю, що наші бажання, наша мета і наші здібності послужать на благо України," - сказав він, наголосивши, що "влада не зацікавлена в проведенні референдуму".

Водночас політик вважає, що "сама тема референдуму отримала суспільний резонанс, і до цього інструмента намагається звернутися багато хто". "Наприклад, Віктор Ющенко у своєму інтерв’ю українським телеканалам сказав про те, що він ініціює референдум щодо політичної реформи", - зазначив Медведчук.

"Пропозиція Ющенка – це правовий абсурд. У Президента є лише дві підстави для призначення, а не ініціювання референдуму. У першому випадку – якщо вносяться зміни до Конституції відповідно до ст. 156, коли змінюються І, ІІІ або XІІІ розділи Основного закону. У другому – Президент зобов’язаний призначити референдум за народною ініціативою на вимогу трьох мільйонів громадян. Інших підстав Конституція не передбачає", - вважає лідер СДПУ(о).

Проведення всеукраїнського референдуму ініціюється СДПУ(о). На референдум планується винести питання про вступ до НАТО і приєднання України до ЄЕП. 

Кореспондент з посиланням на  ЛІГАБізнесІнформ

ІА "Вголос": НОВИНИ