Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликає вжити термінових заходів для протидії туберкульозу. Саме він, за її даними, залишається найбільш смертносною хворобою на планеті, випереджаючи СНІД.

Про це йдеться у звіті ВООЗ.

Хоча глобальні зусилля відвернули близько 54 мільйонів смертей від туберкульозу з 2000 року, лише у 2017 році від нього померли 1,6 мільйона осіб.

В організації зазначають, що від 2000 року смертність від туберкульозу серед ВІЛ-інфікованих скоротилася на 44%, серед ВІЛ-негативних осіб - на 29%. Саме люди, заражені ВІЛ, перебувають під загрозою особливо швидко захворіти на туберкульоз .

"На планеті у 2017 році близько 10 мільйонів осіб захворіли на туберкульоз. Кількість нових випадків щороку скорочується на 2%", - зазначається у повідомлені організації.

Швидші темпи - у Європі та Африці, 5 та 4 відсотки відповідно. Утім, близько 3,5 мільйона випадків лишаються недіагностованими або ж незареєстрованими.

ВООЗ підрахувала, що профілактиці та лікуванню туберкульозу в країнах з низьким та середнім доходом у 2018 році бракує 3,5 мільярда доларів. Сума може зрости майже вдвічі до 2022 року, якщо не вживати заходів, попереджають експерти. Проблемою є і те, що дедалі більше людей мають резистентну форму туберкульозу - хвороба не реагує на рифампіцин, найбільш ефективний препарат першої лінії.

За оцінками ВООЗ, кожен четвертий є носієм туберкульозної інфекції.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ