У сучасній стоматології існують широкі можливості допомоги таким пацієнтам і один з варіантів – установка зубних імплантів. Але дуже багато висококваліфікованих лікарів стверджують, що ця деонтологічна операція може бути небезпечна для здоров'я, пише «Хроніка.інфо».

Відторгнення, інфекції і травми

Як і лікування практично будь-якої хвороби, у імплантування зубів існують свої побічні ефекти. Вчений, приват-доцент Н. Н. Знаменський в своїй доповіді «Імплантація штучних зубів» роз'яснюючи умови установки імпланта в щелепні кістки, попереджає, що він ні в якому разі не повинен реагувати на фізіологічні процеси всередині самої кісткової тканини. Монтування штифта може закінчитися його відторгненням і таких випадків чимало. Якщо у пацієнта досить сильний імунітет, то організм може розцінити протез, як чужорідне тіло і в цьому випадку імплант не приживеться, рано чи пізно він випаде. Ну а якщо у людини імунітет знижений, то після установки штучного зуба в його щелепі можуть початися гнійні інфекції і запалення. Такі ускладнення безумовно лікуються, але все одно як наслідок виникає гнійне розплавлення кісткової тканини, в якій тримається штифт, і в підсумку штучний зуб випадає.

У ході операції по установці штучного зуба може бути пошкоджений лицьовій або трійчастий нерв, трапитися прорив стінки гайморової пазухи. Лікування таких наслідків іноді займають роки. Ну а бути стовідсотково впевненим, що подібного не станеться, не може жоден стоматолог у світі. Адже кожна людина унікальна і розташування його нервових закінчень всередині організму ненабагато, але все-таки може варіюватися. Одним з важких наслідків установки імпланта лікарі вважають і травму щелепи. Вона може статися, якщо штифт монтується під неправильним кутом або стоматолог невірно розрахував співвідношення його товщини і стійкості щелепної кістки, була неправильно проведена кісткова пластика. Тріщини в щелепі з часом загоюються, але будь-яке протезування в цьому випадку вже протипоказано.

Постійні головні болі

Вчені-парадантологи з Університету Гетеборга, Німеччина, провели аналіз звернень пацієнтів з встановленими зубними імплантами за медичною допомогою, в короткостроковій перспективі після проведених ним операцій. Лікарі визначили, що 80% всіх їхніх колишніх пацієнтів скаржилися на головний біль і близько 20% вказували на постійний дискомфорт в області шиї. Виявляється, натуральні зуби у людини мають мікрорухливість, а оскільки в пародонті розташовуються їх нервові закінчення, то вони реагують на навантаження, яке відчуває зуб в процесі жування. М'язи щелепи отримують ці сигнали і періодично розслабляються або знаходяться в тонусі, природним чином регулюючи свою роботу. Коли людина пережовує їжу имплантами, то не відчуває жувальне навантаження і м'язи не отримують сигнали для регуляції свого стану. Вони постійно перебувають у підвищеному тонусі і це призводить до виникнення нескінченних головних болів. Німецькі лікарі стверджують, що подібні стани нівелюються анальгетичними препаратами, але не уточнюють, як довго їх пацієнтам тепер доведеться щодня пити таблетки.

Ймовірні отруєння

Кілька років тому лікарі з госпіталю Hankook, міста Наджу, Південна Корея, почали проводити дослідження про довгострокові наслідки вже встановлених у їх пацієнтів зубних протезів. Справа в тому, що в залежності від фірми-виробника, ці імплатнти крім хімічно чистого титану мають в своєму складі і інші матеріали, такі як цинк, залізо, складні органічні полімери. При тривалому багаторічному перебуванні в роті мікрочастинки цих речовин разом зі слиною однозначно потрапляють в шлунок. Південнокорейські дослідники припускають, що залізо і цинк, які мають здатність накопичуватися в організмі, в результаті можуть спровокувати серйозні отруєння. Але поки наукові дані в госпіталі Hankook тільки збирають і лікарі обіцяють опублікувати аналіз своїх досліджень в самому найближчому майбутньому.

ІА "Вголос": НОВИНИ