Перелік ранніх симптомів включає в себе всього десять пунктів, які легко запам'ятати, пише «Хроніка.інфо».

Не можна ігнорувати:

1. Постійну втому

Почуття втоми часто може бути симптомом хвороби, і одна з них – рак. Це може бути рак товстої кишки, а може бути лейкемія. Якщо ви втомлюєтеся більше, ніж раніше або протягом більш тривалого періоду часу відчуваєте себе втомленим, зверніться за медичною допомогою.

2. Безпричинна втрата ваги

Якщо ви втратили вагу занадто швидко і без причини, то це може бути проявом розвитку раку. Більшість видів раку змусить людину схуднути.

3. Постійна біль

Постійний біль, який, здавалося б, не має причини, може бути ознакою раку, особливо якщо ви приймаєте ліки, а вони не працюють. Залежно від локалізації болю, це може бути симптомом пухлини головного мозку, прямої кишки, яєчників або раку товстого кишечника.

4. Дивні «шишки»

Якщо ви знаходите шишку в вашому тілі або помічаєте ущільнення, то це, можливо, індикатор того, що не все в організмі так, як повинно бути. Зверніть пильну увагу на такі речі і довіртеся своєму інстинкту.

5. Часта лихоманка

Рак впливає на імунну систему, що призводить до регулярних підвищень температури, здавалося б, без будь-якої причини. Найчастіше цей симптом зустрічається на більш пізніх стадіях деяких видів раку. Як раннього симптому це буває при раку крові, включаючи лімфому і лейкемію.

6. Зміни на шкірі

Рак шкіри – один з найбільш поширених видів раку, і кращий спосіб виявити його – це спостереження за станом шкірного покриву. Слідкуйте за будь-якими незвичайними або новими веснянками, родимками або бородавками на вашому тілі. Якщо вони змінять розмір або колір – негайно зверніться до лікаря. Почервоніла шкіра, плями і кровотечі на шкірі також можуть виявитися симптомами раку.

6. Постійний кашель

Якщо у вас минаючий кашель, то це може бути більше, ніж звичайна простуда. А якщо кашель викликає біль в грудях, спині або плечі, то це серйозний привід пройти обстеження.

7. Зміни функціонування сечового міхура або кишечника

Необхідність частіше ходити в туалет, щоб помочитися або звільнити кишечник, може бути ознакою раку. Пронос і запор часто стають симптомами раку товстої кишки. Ознаками раку передміхурової залози можуть стати болі при сечовипусканні або кров у сечі.

8. Незрозуміла кровотеча

Якщо під час кашлю в слині у вас видно кров, то з великим ступенем ймовірності – це симптом раку. Є й інші види кровотеч, які повинні вас насторожити – з статевих органів або з ануса.

9. Проблеми з ковтанням їжі

Якщо вам важко ковтати їжу або ви відчуваєте проблеми з розладом шлунка, то, можливо, це ознаки раку шлунка, стравоходу або горла. Необов'язково це пухлина, але все ж краще, щоб вас поспостерігав лікар.

10. Інші ознаки

Варто звертати увагу і на своє самопочуття. Краще перестрахуватися, ніж шкодувати про незроблене.

Якщо вам більше 30 років, то слід проходити щорічні обстеження. Більшість видів раку піддаються лікуванню з дуже хорошими шансами, якщо виявити його на ранніх стадіях.

ІА "Вголос": НОВИНИ