Команда науковців з Ноттінгемського університету виявила, що вона виникає у частині головного мозку, відповідальній за моторну функцію, - первинній моторній корі, повідомляє BBC.

Ця частина мозку також відіграє певну роль у таких захворюваннях, як синдром Туретта.

Тож, науковці вважають, що, якщо зрозуміють природу «зараження» позіханням, то зможуть краще зрозуміти такі розлади.

Заразне позіхання є формою ехофеномену - автоматичної імітації чужих слів чи вчинків.

Ехофеномени також проявляються в синдромі Туретта і в інших розладах, в тому числі епілепсії та аутизмі.

Аби перевірити, що відбувається в мозку під час цього явища, науковці простежили за поведінкою 36 волонтерів, коли ті дивилися, як позіхають інші.

Під час дослідження, результати якого опубліковані в журналі Current Biology, деяким учасникам сказали, що позіхати - це добре, а іншим порадили придушувати такі бажання.

Потреба позіхати пов'язана з тим, як працює первинна моторна кора кожної людини, тобто із її «збуджуваністю».

Тож, за допомогою зовнішньої транскраніальної магнітної стимуляції (ТМС), науковці мали можливість підвищити «збуджуваність» моторної кори, а отже, і схильність до «зараження» позіханням.

Професор когнітивної нейропсихології Джорджина Джексон, яка працювала над дослідженням, каже, що нові дані можуть мати більш широке застосування:

«У випадку з синдромом Туретта, якщо ми зможемо зменшити збудливість, то зможемо зменшити і (м'язові) тики (характерні для захворювання. - Ред.), і ми над цим працюємо».

Професор Стівен Джексон, який також працював над дослідженням, додав:

«Якщо ми зможемо зрозуміти, як зміни у збудливості кори головного мозку породжують нервові розлади, то потенційно ми зможемо їх усунути».

За його словами, фахівці шукають немедикаментозну, індивідуальну терапію з використанням ТМС, яка може бути ефективною при «дисбалансах у відділах мозку».

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ