Про це пише «Рамблер».

Зазвичай нам говорять про те, що шляхами до довгого життя є здорове харчування і безліч фізичних навантажень. Але якщо ви хочете дожити до 100 років, то впертість і домінування можуть бути тими якостями, які відіграють вирішальну роль.

Позитивне ставлення до життя, постійне прагнення чимось себе займати допомагає людям зберігати чудову психіку, яка має визначальне значення для довголіття. Іншими важливими факторами, як показало дослідження, є любов членів сім'ї, а також релігійні уподобання.

Автори дослідження з університетів Каліфорнії в Сан-Дієго США і Риму в Італії спостерігали за 29 людьми у віці від 90 до 101 року, які проживають в одному італійському селі. На подив учених, у всіх довгожителів психічне здоров'я було краще, ніж у членів їх сімей у віці від 50 до 75 років.

При цьому фізичне здоров'я, як нескладно припустити, у довгожителів було значно гірше, ніж у їхніх молодших родичів. Але саме стійка психіка дозволяла їм жити так довго, вважають автори дослідження. Довгожителі мали високий рівень впевненості в собі і міцні навички прийняття рішень, вони демонстрували високу самостійність і позитивне ставлення до життя. Більше того, всі довгожителі активно цікавилися життям і мали якісь захоплення, які розважали їх впродовж усього дня.

Більшість довгожителів жили в своїх будинках і захоплювалися садівництвом. Всі вони усвідомлювали, що це їхнє життя, від якого вони не будуть відмовлятися, незважаючи на поважний вік. Майже всі довгожителі в психологічному сенсі були домінуючими, прямими і упертим, їм був потрібний повний контроль над усіма подіями, вони мало переймались тим, що про них думали оточуючі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ