Про це сьогодні під час брифінгу заявив директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Богдан Чечотка, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, йдеться про кошти, що ходять у «конвертах», у вигляді неформальних платежів як за надання медичних послуг, так і за медикаменти в аптеках.

Утім, як вважає чиновник, вивести ці грошові потоки з тіні частково можна. Для цього необхідно впроваджувати лікарняні каси.

«Лікарняна каса – це неприбуткова структура, що існує за рахунок членських внесків, які використовують для лікування членів організації. Простий приклад: людина щомісяця сплачує у таку касу від 50 до 100 грн і, якщо захворіє, отримує широкий спектр медичних послуг», – пояснив Чечотка.

Він пригадав принцип, згідно з яким троє здорових людей лікують одного хворого, і детально пояснив принцип роботи лікарняної каси, що функціонує на базі лікарні Львівської залізниці.

«Кількість членів громадської організації «Лікарняна каса Львівської залізниці» становить близько 60 тисяч. Усі вони сплачують щомісяця по 50 грн, а по медичну допомогу звертаються лише 16 тисяч людей. За нинішніх фінансових витрат 50 грн – це нормальний вихід для того, щоб отримати якісне обстеження і лікування», – зазначив Чечотка.

Разом з цим заступник міністра охорони здоров’я, керівник апарату МОЗ України Роман Василишин, який прибув сьогодні до Львова з робочим візитом, запевнив, що лікарняна каса є першим кроком до страхової медицини.

«Не секрет, що система охорони здоров’я в нашій країні через недостатність бюджетного фінансування працює доволі погано. І тому ми повинні шукати альтернативні шляхи. Один із них – лікарняна каса. Це доволі простий і доступний елемент, який можна впроваджувати в усіх областях. Це перший крок до страхової медицини, її прототип», – підкреслив Роман Василишин.

На його думку, створення таких лікарняних кас дозволить усім громадянам звикнути до поняття страхової медицини.

«Якби сьогодні Верховна Рада проголосувала за страхову медицину, наступив би колапс. Бо ніхто до цього не готовий: немає тарифів, немає економістів, лікарі не готові, люди не готові. Тому має бути перехідний період – лікарняна каса», – наголосив заступник міністра.

Він також додав, що для впровадження лікарняних кас не потрібні постанови або розпорядження міністерства – лише добра воля керівника, який згуртує навколо себе людей, що оцінять роботу цієї неприбуткової структури.

ІА "Вголос": НОВИНИ