Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» заявив економіст Віктор Борщевський.

«Ніхто не скасовував законів, які існують. Переважна частина пільг встановлена законодавчими актами. І те, що запровадили цей механізм монетизації, суперечить законодавству», – пояснив він.

Тому, за словами економіста, людина може надалі вимагати, аби її возили безкоштовно, адже за законом вона таки має на це право.

«Законодавчі акти ніхто не скасовував. Але питання в тому, чи включаться адвокати, якщо є така велика кількість людей, і відстоювати їхні інтереси – нерентабельно», – зазначив Віктор Борщевський.

На його переконання, держава, приймаючи таке рішення, повинна була насамперед подбати про гарантію безплатного проїзду, а не «перекидати» усе на перевізників:

«Сьогодні ми маємо ситуацію, коли уряд задекларував величезну кількість пільгових категорій, але питання в тому, що ці перевезення мали б фінансуватись з бюджету. А так виходить, що соціальні популісти хочуть подобатись громадянам: «ми такі хороші, ми запровадимо безплатний проїзд, але платити за нього будуть інші».

Також, на думку економіста, основна причина таких недофінансувань криється у тому, що держава встановила надто велику кількість пільгових категорій.

«Ще є другий момент. У нас чомусь пільга пов'язана з безкоштовним проїздом. Але це може бути різна сума для різних категорій. І потрібно дати можливість органам місцевого самоврядування встановлювати пільги,  тоді місто буде платити», – додав він.

Більше – у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться що будня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ