Як зазначив в.о.начальника Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Т.Левицький, податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Зокрема, відповідно до ст.166 ПКУ податкова знижка надається, якщо фізичною особою протягом звітного року понесені витрати, пов’язані зі сплатою за навчання в вищих та професійно-технічних навчальних закладах, зі сплатою страхових платежів, внесками на благодійність, відсотками за іпотечним кредитом, витратами на переобладнання машин з використанням біопалива, витратами на отримання доступного житла за державними програмами тощо.

Для отримання податкової знижки за результатами 2016 року фізичній особі необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи за місцем своєї реєстрації до 31 грудня 2017 року.

Якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься.

 

Громадяни! Задекларуйте свої доходи, отримані у 2016 році

 

Як зазначив в.о.начальника Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Т.Левицький, на 01 грудня 2017 року значна кількість громадян не задекларувала доходи, отримані у 2016 році.

У зв’язку з цим нагадуємо, що громадяни, які у 2016 році отримали доходи обов’язкові до декларування, зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи та самостійно сплатити суму податкового зобов’язання.

Одночасно повідомляємо, що згідно із ст.179 Податкового кодексу України обов’язковими до декларування є наступні доходи:

- успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого ступеня споріднення;

- дохід у вигляді додаткового блага, отриманий шляхом анулювання (прощення) основної суми боргу кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства;

- дохід від операцій з інвестиційними активами;

- іноземні доходи.

У разі уникнення фізичною особою свого податкового обов’язку контролюючий орган приймає рішення про проведення перевірки та самостійно визначає суму податкового зобов’язання. Одночасно слід зазначити, що вказане порушення тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 відсотків суми визначеного податкового зобов’язання.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ