Про це Дмитро Себій розповів у коментарі інформагентству «ВолиньPost». 

За словами Себія, Петро Саганюк звинуватив його у тому, що, мовляв, віршем Шевченка зіпсував свято і примирення Московського і Київського патріархатів. 

«Великий миритель Московського патріархату і української церкви Саганюк мені тепер руку не подає, бо я йому свято зіпсував», - каже Себій. 

Патрвіот нагадав, що у 2014 році під час Революції гідності Петро Саганюк робив перед громадою заяву, у якій запевняв, що для нього головна цінність – суверенна і соборна Україна, в якій джерелом влади є народ. Тож він підкорятиметься лише волі народу, волі володимир-волинської громади. 

Тепер же, впевнений Дмитро Себій, відбувається певна переорієнтація, зміна курсу в діяльності Петра Саганюка і те, що він не підтримав декламатора вірша Шевченка, якого вже встигли підтримати мільйони українців у мережі Інтернет, а також у реальному житті, – наглядний цьому приклад. Тож Дмитро Себій, а також люди, які його підтримують написали очільникові Володимира-Волинського офіційну заяву, у якій просять Саганюка пояснити ситуацію і своє до неї ставлення. 

«Московські попи не витримали тих слів і повтікали. Ви, Петре Даниловичу, маєте претензії до Дмитра Себія, що він змарнував свято, яке так добре йшло. Але там були лише слова пророка Шевченка… За рівнем освіти і інтелекту Ви мали б ці слова Шевченка знати. Не треба дорікати ніякою політикою. Політика – у ваших діях і словах, а в Шевченка – правда… Те, що відбулося у Володимирі-Волинському, набуло розголосу і вийшло навіть за межі України, і мільйони українців побачили це і підтримали мене. То невже мільйони українців дурні, а ви в міській раді «мудрагелі»?», - йдеться у заяві Дмитра Себія.

Як уже повідомлялося, вранці, 28 липня, у парку «Слов'янський» міста Володимир-Волинський з нагоди 1030-річчя хрещення Русі священики міста зібралися для святкової літугрії біля пам'ятника князю Володимиру.

Однак святкування закінчилося неочікувано, адже прихожани та священики Успенського Собору обурилися на вірш, який вийшов цитувати житель міста - Дмитро Себій. Чоловік зачитав присутнім твір Тараса Шевченка «І мертвим, і живим, і ненародженим…».

Вже під завершення вірша священики московського патріархату забрали ікону князя Володимира та почали співати церковні пісні та йти в напрямку храму через парк. Прихожани дещо емоційніше сприйняли твір, дехто перехрещував декламатора, хтось плював в його сторону, а хтось казав, що він «нечиста сила».

В цей же час священики і прихожани Київського патріархату підтримати декламатора оплесками. А в кінці пролунало «Слава Україні – Героям Слава!».

У відповідь на це міський голова Петро Саганюк, взявши мікрофон, звернувся до всіх з проханням «обійтися в ці дні без політики». У списках на сайті ЦВК на виборах до Володимир-Волинської міської ради Саганюк вказаний першим кандидатом від БПП.

Згодом ЗМІ розповіли, що на Волині Дмитро Себій людина досить відома. Його часто називають найстаршим фермером краю. 

Себій - дисидент, адже свого часу судилося чоловікові пережити переслідування влади і спецслужб. Він товаришував із Левком Лук’яненком, був знайомий із В’ячеславом Чорноволом. Був одним із засновників Волинської крайової організації Народного Руху України. У 80-х роках Себій очолював на Волині Гельсінську спілку. 

«Він до сих пір береже протоколи обшуку його оселі працівниками прокуратури і КДБ, акти опису майна. Бо громадянська позиція йому не минулася дарма. Влада не раз присилала в його оселю представників спецслужб. У хаті шукали літературу, яка ганьбить радянську владу», - йдеться у публікації.

Журналісти зазначають, що Дмитро Себій має гарну домашню бібліотеку. Має добру пам’ять, часто цитує Шевченка, Франка і каже, що мало багато читати, треба вміти думати й аналізувати. 

Сьогодні Дмитрові Себію 76 років. 

ІА "Вголос": НОВИНИ