Про це вона заявила в неділю, 11 лютого, в ефірі програми Berlin direkt телеканалу ZDF, передає Корреспондент

«На мою думку, ці дві посади (голови партії та уряду. - ред.) повинні бути в одних руках, щоб мати можливість також керувати стабільним урядом», - зазначила Меркель.

Канцлер додала, що планує також залишатися на посаді голови уряду всю чотирічну каденцію. «Я належу до людей, які дотримуються обіцяного», - сказала вона, нагадавши, що під час передвиборної кампанії запевняла в такому намірі виборців.

Глава уряду висловила розуміння, що після 12 років, упродовж яких вона очолює уряд, в ХДС почали лунати вимоги щодо підготовки можливих наступників. Меркель вважає, що її авторитет у ХДС залишається непохитним.

Говорячи про фомування уряду, канцлер зазначила, що 26 лютого на з'їзді ХДС будуть названі імена кандидатів від партії на посади міністрів у відомствах, які, згідно з коаліційною угодою, відійдуть ХДС.

За словами Меркель, за нормальних обставин ХДС зачекала б із цим кроком, поки члени Соціал-демократичної партії (СДПН) не проголосують щодо підтримки великої коаліції. Результат голосування СДПН оголосить 4 березня. Але з огляду на позачерговий характер з'їзду, ХДС важливо повідомити делегатам, хто від партії очолить міністерства, додала Меркель. Канцлер зазначила, що це будуть, як досвідчені, так і молоді політики.

Також Меркель стала на захист рішення віддати Міністерство фінансів соціал-демократам. Вона назвала цей крок «болісним», але «прийнятним», а також «ціною, яку ХДС заплатили за цей уряд». Водночас Меркель додала, що засади фінансової політики закріплені в коаліційній угоді, тому міністр фінансів від соціал-демократів не зможе робити все, що захоче.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ