[media=153485,153486,153487,153488,153489,153490,153491,153492,153493,153494,153495,153496,153497] 

Як передає кореспондент «Вголосу», представник німецького товариства міжнародного співробітництва та менеджер проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», що втілюється GIZ та ЛМР, Анна-Марі Роте розповіла, що протягом 2009 – 2017 вдалося відреставрувати у Львові декілька сотень вікон, майже 100 вхідних брам, близько 60 балконів, 3 фасади будинків та облаштували понад 10 внутрішніх двориків.

«Мешканці надсилати запити на реставрацію, також місто пропонувало певні варіанти, а ми вже відбирали та здійснювали відповідні роботи, - зазначила вона. - Вартість реставрації кожного об’єкта залежала від кількості та складності виконаних робіт. До прикладу, вартість реставрації звичайного балкону у місті - 50-100 тисяч грн. Кошти використовували як GIZ, так і міста та самих мешканців».

У межах екскурсії вона зокрема, наголосила, що під час реставрації варто врахувати естетичний та технічний аспекти, а також принципи охорони історичних пам’яток. Зокрема, те, які матеріали використовували для оформлення фасадів та балконів будинків. «Саме автентичні варто використовувати і надалі, аби під час реставрації не пошкодити історичні пам'ятки. Також важливим елементом при реставрації є можливість відновлення вигляду будівлі», - зазначила Анна-Марі Роте.

Продемонструвала та розповіла про причини вдалих та невдалих реставрацій на прикладах. Зокрема, показала спотворений вигляд фасаду будинку у під’їзді на площі Ринок, 18 через здійснення робіт із гідроізоляції. Також невдало відреставрований фасад будинку на вул. Архівній, який перефарбовували кілька разів, у результаті чого він втратив автентичний вигляд та понищився, та фасад на вул. Вірменській, 13.

Також закцентувала, що не завжди є доречним до старих будівель додавати сучасні елементи. 

Навела і вдалі приклади реставрації. Зокрема, будівля готелю «Вінтаж» та будинку на площі С. Яворського, 2, будинку на площі Ринок 28, та пл. Коліївщини, які після виконаних робіт мають красивий естетичний вигляд. Також представила гарно відреставрований балкон на вул. Староєврейській, 31 і зазначила, що саме балкони є особливістю архітектурної спадщини Львова, яку необхідно зберегти, як і самі фасади будинків.

Акцентувала Анна-Марі і на тому, що негативним явищем у Львові у межах реставрації є неоднозначність мешканців будинків, котрі по-різному оформляють фасади та спотворюють загальний вигляд будинку.

Львівський художник-реставратор Ірина Дуткевич після екскурсії зазначила, що у Львові деякі історичні будинки зруйнувала не реставрація, а байдужість їх мешканців чи власників. «Є такі перлинки Львова, які тихо стоять і нищаться і на це потрібно звертати увагу, зокрема міській владі», - наголосила вона.  

ІА "Вголос": НОВИНИ