Про це пише Еспресо за даними Next Web.

Віртуальна реальність тепер буде доступна і сліпим людям. Microsoft розробила систему, яка дозволить незрячим і слабозорим взаємодіяти з віртуальними об'єктами за допомогою спеціальної тростини, VR-шолома HTC Vive і трекера.

Система складається з довгого металевого стрижня, який кріпиться на поясі, і коротшої тростини, яка рухомо з'єднується з цим стрижнем. Користувач пересувається, як зазвичай, промацуючи приміщення за допомогою тростини. Коли стрижень натикається на віртуальний об'єкт, він зупиняє рух.

Моторчик, закріплений на тростині, починає вібрувати в точній відповідності з тим, як вібрує тростина при зіткненні з реальними об'єктами.

Динаміки в шоломі віртуальної реальності тим часом відтворюють об'ємний звук: чи то гучна луна від удару об порожній бак, чи глухий стукіт від ніжки столу. Система симулює відчуття від шурхоту тростиною по килиму, дозволяє визначити форму тактильної плитки або відчути, що попереду бордюр.

Незважаючи на те, що VR-тростина поступається в розмірі справжній тростині для людей з вадами зору, у віртуальній реальності вона здатна розкладатися до потрібних розмірів.

Поки головною проблемою залишається симуляція високих стін, оскільки в житті вони блокують звук, і за цим принципом сліпі можуть визначити, що перед ними серйозна перешкода. У віртуальній реальності стіну можна намацати тростиною, але потрібної звукоізоляції не відбувається, і це збиває з пантелику.

Проте, система дуже допоможе людям, які погано орієнтуються в просторі і бояться виходити з дому. За допомогою віртуальної реальності можна відтворити шлях, наприклад, від під'їзду до найближчого парку і потренуватися його проходити без зайвого стресу.

Вісім з десяти учасників експерименту без проблем змогли орієнтуватися у VR-прогулянці всього через кілька хвилин практики. А шестеро з восьми легко пройшли симуляцію пішохідного переходу.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ