Про це на прес-конференції 10 вересня 2015 року повідомив адвокат Гуменюка Сидір Кізін, передає akcent.org.ua

За словами захисника, після «обробки» в камері Гуменюка водили на допит без слідчого та адвоката, що суперечить законодавству. Оперативники вимагають, щоб Гуменюк зізнався у злочині та вказав, що спонукали до такого кроку визначені політики на вибір.

Адвокат повідомив, що намагається встановити особи оперативників, адже одного з них Гуменюк упізнав. «Він упізнав одного з двох оперативників, який бив його під час першого допиту в Голосіївському райвідділі міліції. Ці двоє вели з ним розмову після попередньої «обробки» співкамерниками, які спочатку наголошували Гуменюкові, що його «використовують політики» і треба дати проти них покази. Після такої «обробки» Гуменюка доставили до цих двох оперативників, які йому заявили, мовляв, якщо він хоче, щоб йому було легше в ізоляторі, – має дати викривальні покази проти себе і певних політиків. Він відмовився, і його знову повернули в камеру, де співкамерники продовжили «обробку», – розповів Сидір Кізін.

Захисник зачитав частину заяви про злочин, в якій підозрюваний Ігор Гуменюк докладно розповів, що з ним відбувалося в камері та під час зустрічей з оперативниками.

«…Після мого повернення (йдеться про розмову з оперативниками – ред.) співкамерники почали провокувати конфлікт. «Чечен» (так представився один зі співкамерників – ред.) підійшов до мого ліжка та почав вимагати, щоб я зізнався в тому, що кидав гранату і пішов на співпрацю зі слідством. На мою відмову відреагував агресивно: почав завдавати удари рукою в плече і голову. Схопивши ручку, почав погрожувати виколоти мені очі, коли я рукою прикрив очі, він колов ручкою мені в долоню, якою я прикривав очі… Після цього «Чечен» сказав, що задушить мене, якщо я про все їм не розповім», – зачитав заяву Гуменюка адвокат. Він також уточнив, що під час розмови його підзахисного з оперативниками в того вимагали, щоб він вказав на будь-кого з відомих політиків.

«Першим таким є лідер «Свободи», достатньо вказати лише, що він зустрічався, і він давав наказ, або спонукав, або підбурював до кидання гранати. Другий варіант  на вибір Гуменюку пропонують сказати, що це був керівник молодіжної організації «Сокіл» або будь-якої організації патріотичного спрямування, наприклад «Чорний комітет» чи хтось, пов’язаний з убивцями Бузини», – розповів Кізін.

Згодом з'явилась і особиста заява Гуменюка.

#Гуменюк про методи ведення слідства, які полягають у постійному фізичному та моральному тиску в "прес-хаті" та інших чорних методах.#справа_захисників_Конституції

Posted by Свободу політв'язням - захисникам Конституції on 10 вересня 2015 р.

Як повідомляли, підозрюваний у киданні гранати біля будівлі Верховної Ради Ігор Гуменюк не визнає свою провину і заявляє, що в нього вибивали зізнання.

2 вересня Печерський суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Ігоря Гуменюка

Нагадаємо, що під час акції протесту біля ВРУ 31 серпня пролунав вибух, унаслідок якого було поранено десятки людей. Загалом у сутичках постраждали близько 100 правоохоронців, троє нацгвардійців загинуло

Понад 30 активістів затримано.

ВО «Свобода» заявило, що вся відповідальність за теракт під стінами парламенту, внаслідок якого постраждали десятки людей, лежить на чинній владі.

Раніше Рада підтримала скандальні зміни до Конституції щодо децентралізації влади.

ІА "Вголос": НОВИНИ