Назвали найзаможніших кандидатів у Президенти України за підсумками 2017 року.

Про це зазначено у матеріалах громадського руху «Чесно», який проаналізував декларації кандидатів у Президенти за 2017 рік.

Зазначимо, що кожен кандидат у Президенти зобов'язаний подати до НАЗК свою електронну декларацію. Проте виборча кампанія розпочалася 31 грудня 2018 року, тому українці можуть ознайомитися лише з деклараціями за 2017 рік.

Відтак за підсумками 2017 року найзаможнішим кандидатом, причому з досить великим відривом, є чинний Президент Петро Порошенко. Він має близько 839 млн грн грошових активів і доходів.

На другому місці зі значним відривом — Олександр Вілкул, нардеп від «Опозиційного блоку».

Якщо поглянути на структуру грошових активів, то побачимо, що значна частина кандидатів зберігає гроші готівкою. Так, Мураєв «кешем» задекларував близько 99 млн грн. Натомість Петро Порошенко тримає свої статки у власному банку — ПАТ «Міжнародний інвестиційний банк».

Якщо говорити лише про доходи, то на першому місці в цьому рейтингу перебуває лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко, переважно через задекларовану ним відчужену нерухомість (15 млн грн).

Загалом десятеро перелічених вище кандидатів задекларували 138 компаній, де вони є кінцевими бенефіціарами. Найбільше фірм має Петро Порошенко — 102, на другому місці — Володимир Зеленський, у котрого 12 компаній.

З-поміж десяти кандидатів фірми поза межами України мають тільки Порошенко та Володимир Зеленський. У Зеленського є компанії на Кіпрі, Британських Віргінських Островах, в Італії та Белізі. У Порошенка, крім України, є підприємства в таких країнах, як Казахстан, Кіпр, Гібралтар, Грузія, Польща, Британські Віргінські Острови, Литва, Російська Федерація, Білорусь, Нідерланди, Угорщина, Іспанія та Китай.

Зазначимо, Центральна виборча комісія зареєструвала рекордну для України кількість кандидатів у Президенти (44 людини) і завершила реєстрацію.

Як писав «Вголос», Мільйони, нерухомість, величезні рахунки у банках і вила: Ляшко здивував статками.

Читайте також: Квартири у Великій Британії й елітні авто: Зеленський вперше показав свої статки.

ІА "Вголос": НОВИНИ