Про це йдеться в проекті постанови Кабінету міністрів, розробленому Мінекономіки, повідомляють Українські новини

Відповідні зміни Мінекономіки пропонує внести до урядової постанови про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню.

Так, пропонується, щоб ліцензуванню підлягали: свинина охолоджена або морожена, м'ясо та їстівні субпродукти птиці свіжі, охолоджені або морожені, сало без пісних частин, свинячий жир і жир птиці, не витоплені і не виділені іншим способом, свіжі або охолоджені, морожені, солоні або в розсолі, сушені або копчені.

У пояснювальній записці до проекту зазначено, що за даними Міністерства аграрної політики і продовольства в 2010 році спостерігалося подальше зниження середньої вартості тонни імпортованих м'ясопродуктів: мороженої свинини, субпродуктів великої рогатої худоби та інших тварин, сала та тваринних жирів, за винятком мороженої яловичини і м'яса і м'ясопродуктів з птиці, де відбулося збільшення вартості в 1,6 і 1,4 рази відповідно.

У 2010 році імпортовано тис 148,4. тонн м'яса і харчових субпродуктів птиці, 102 тис. тонн свинини свіжої і мороженої, 38,7 тис. тонн сала без пісних частин і пташиного жиру, 36,6 тис. тонн субпродуктів харчових КРС та інших тварин. При цьому спостерігається тенденція ввезення в Україну низькосортного м'яса.

За інформацією Мінагрополітики, ситуація ускладнюється ще тим фактом, що виробники країн Європейського Союзу, маючи преференції, зокрема дотаційне виробництво і експортні субсидії, експортують в Україну м'ясо за цінами, які значно нижчі за українські. На думку експертів, такий імпорт м'ясопродуктів може бути дестабілізуючим фактором у розвитку вітчизняного тваринництва. 

ІА "Вголос": НОВИНИ