Андрій Кобільник поінформував, що відповідно до ст. 8 Закону України ,,Про Державний бюджет України на 2017 рік” від 21.12.2016 № 1801-VIII з 1 січня 2017 року установлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі – 3200 гривень.

Поряд з цим звернув увагу, що відповідно до Закону України від 06.12.2016 № 1774-VIII ,,Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, зазначено, що мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Окрім цього, даним Законом внесено зміни до ст. 265 Кодексу законів про працю України, яким збільшено фінансову відповідальність суб’єкта господарювання за:

- не допуск до проведення перевірки, якщо предметом такої перевірки є питання фактичного допуску до роботи осіб без укладання трудового договору або з оформленням такої особи на неповний робочий день, якщо насправді вона працює повний робочий день – 100 мінімальних заробітних плат (320 000 гривень);

- фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору. Виплата заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ та ПДФО. Оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві - 30 мінімальних заробітних плат (96 000 гривень);

- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, а також встановлених законом гарантій і пільг військовослужбовцям - 10 мінімальних заробітних плат (32 000 гривень);

- несвоєчасна або неповна виплата заробітної плати. Недопуск до проведення перевірки контролюючих органів з питань додержання законодавства про працю - 3 мінімальних заробітних плат (9 600 гривень);

Також Андрій Кобільник повідомив, що розпорядження ЛОДА від 26 квітня 2016 року №235/0/5-16 ,,Про обласну робочу групу з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення” є чинним та відповідно до якого проводяться заслуховування роботодавців, щодо дотримання вимог чинного законодавства по оплаті праці.

Крім того Андрій Кобільник нагадав, що з початку 2017 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2016 року.

Обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) у платників податків виникає:

- при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання у дарунок майна не від членів сім’ї першого ступеня споріднення тощо;

- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, операції з інвестиційними активами;

- при отриманні іноземних доходів;

- в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Обов’язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Податкового кодексу України (далі – ПКУ);

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу ПКУ;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Про особливості кампанії декларування ФОП у 2017 році

У приміщенні Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області відбулась зустріч начальника управління оподаткування податків і зборів з фізичних осіб Мочерада Ігоря Михайловича з платниками податків. На цій зустрічі Ігор Мочерад інформував про те, що з початку 2017 року стартувала кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб-підприємців зобов’язані подати річну податкову Декларацію про майновий стан та доходи, які були отримані у 2016 році та в якій мають бути визначені податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

Наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 внесено зміни до форми Декларації, які вже діють з 01.01.2017 р. Зокрема, у новій формі:

- зменшено кількість додатків з чотирьох до двох,

- змінено порядок розрахунку податкових зобов’язань із доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від впровадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) з урахуванням змін щодо порядку сплати авансових платежів з ПДФО;

-  уточнені показники Декларації з урахуванням введення в дію ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18% тощо.

Також Ігор Михайлович  звернув увагу на те, що в новому році отримання доходів від двох чи більше податкових агентів у сумі понад 120 мінімальних зарплат уже не спричинює необхідності подання декларації (адже у 2016 р. уже не було прогресивної шкали, а діяла загальна 18% ставка податку).

З новою формою податкової декларації та прикладами щодо її заповнення можна ознайомитися у листі ДФС України від 12.12.16 №39537/7/99-99-13-01-03-17 «Про порядок декларування доходів фізичних осіб».

Про нову редакцію форми декларації акцизного податку

Про це на зустрічі з представниками бізнесу наголосив в.о.першого заступника начальника Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області Кобільник Андрій Степанович. Так, він повідомив, що 22.11.2016 року  набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 26.09.2016 № 841, яким у новій редакції викладено форму декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання.

Щодо подання звіту за новою формою, то згідно з пунктом 46.6 статті 46 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Статтею 223 Податкового кодексу України встановлено, що базовий податковий період для сплати акцизного податку відповідає календарному місяцю.

Враховуючи норми пункту 46.6 статті 46  платники акцизного податку, вперше подають декларацію акцизного податку за новою формою не пізніше 20 січня 2017 року за грудень 2016 року.

Андрій Кобільник звернув увагу платників на те, що Декларацію доповнено двома новими додатками:

- Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 ПКУ (Додаток 1-1 до декларації акцизного податку);

- Заява про порушення особою, яка реалізує пальне, порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування (Додаток 9 до декларації).

Як справляється плата за землю

На зустрічі з платниками податків, яка нещодавно відбулась в приміщенні Пустомитівського відділення Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області, начальник управління податків і зборів з юридичних осіб Зубейко Л.М. розповіла присутнім про особливості справляння плати за землю.

Відповідно до статті 269 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платниками податку є власники земельних ділянок та землекористувачі.

При цьому згідно з положеннями глави 15 Земельного кодексу України юридичні особи, які засновані громадянами України або юридичними особами України, можуть набувати у власність земельні ділянки для здійснення підприємницької діяльності у разі:

а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

б) внесення земельних ділянок її засновниками до статутного капіталу;

в) прийняття спадщини;

г) виникнення інших підстав, передбачених законом.

Землекористування згідно з вимогами Земельного кодексу може бути постійним та на умовах оренди. Право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Особливу увагу необхідно звернути на те, що відповідно до пункту 6 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу юридичні особи, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, але згідно з Земельним кодексом, прийнятим у 2001 році, не можуть мати їх на такому праві, повинні були до 1 січня 2008 року переоформити у встановленому порядку право власності або право оренди на них.

Положення пункту 6 Розділу Х щодо обов’язку переоформити право постійного користування Рішенням Конституційного Суду України від 22 вересня 2005 року №5-рп/2005 визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним). З огляду на викладене, такі суб’єкти господарювання також є платниками земельного податку.

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 р. №560, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Надалі таку довідку необхідно подавати за умови  затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Ставки земельного податку визначаються рішеннями органів місцевого самоврядування, оскільки з 1 січня 2015 року плату за землю віднесено до місцевих податків як одну із складових податку на майно.

При цьому необхідно звернути увагу, що за відсутності рішення місцевої ради, плата за землю справляється із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю (пункт 12.3 статті 12 Кодексу).

Наприкінці зустрічі Лілія Зубейко інформувала присутніх, що у 2016 році до місцевих бюджетів платниками податків Галицької ОДПІ було сплачено 139,8 млн.грн. плати за землю, з них 124,0 млн.грн. платниками податків – юридичними особами, 15,8 – платниками податків – фізичними особами.

Мінімальний страховий внесок з мінімалки – 704 грн

З 01 січня 2017 року мінімальна заробітна плата у місячному розмірі становить 3200,0 гривень. Таким чином, мінімальний страховий внесок становить 3200,0 грн. * 22% = 704,0 гривні. Про це йшлося на зустрічі заступника начальника – начальника Пустомитівського відділення Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області Михайлів Любові Броніславівни з представниками бізнесу, яка нещодавно відбулась у Пустомитівському відділенні Галицької ОДПІ.

Любов Михайлів наголосила, що мінімальний страховий внесок - сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Для платників, віднесених до першої групи платників єдиного податку, ця сума не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску (352,0 грн.) із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який обчислюється відповідно до статті 24 Закону України ,,Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, пропорційно до сплаченого єдиного внеску.

Податкова знижка: що компенсує держава

На зустрічі з платниками податків в.о.першого заступника начальника А.С.Кобільник інформував, що громадяни можуть повернути частину сплаченого у минулому році податку на доходи фізичних осіб, і, таким чином,  реалізувати власне право на отримання податкової знижки.

А.Кобільник роз’яснив, що до податкової знижки включаються фактично здійснені витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами. До числа таких витрат належать:

- частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом;

- сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання;

- платежі за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення;

- сума витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій;

- сума витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини;

- кошти, сплачені на переобладнання транспортного засобу з використанням біопалива;

- сума витрат на сплату видатків на будівництво або придбання доступного житла.

Андрій Кобільник також наголосив, що змінюються умови для отримання податкової знижки на оплату навчання. З 2017 року для отримання податкової знижки у разі оплати вартості навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення не обов’язково, щоб такий член сім’ї не одержував зарплату.

Тобто відповідний член сім’ї може бути працевлаштованим, отримувати зарплату, а особа, яка оплачує на його користь вартість навчання, може включити ці витрати до податкової знижки.

Окрім того, було знято всі обмеження щодо розміру витрат, які включаються до податкової знижки. Так, до 01.01.2017 р. сума витрат, дозволена до включення до податкової знижки, не могла перевищувати суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. У 2016 році ця сума становила 1 930 гривень.

Як обчислюється розмір єдиного податку?

Про це на зустрічі з платниками податків, яка нещодавна відбулась у приміщенні Пустомитівського відділення Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області, розповіла заступник начальника – начальник Пустомитівського відділення Михайлів Любов Броніславівна. Зокрема, вона інформувала, що розмір єдиного податку, що підлягає сплаті, визначається з урахуванням групи єдиного податку та встановлюється:

  • або у відсотках від розміру мінімальної заробітної плати на початок року (розмір мінімальної заробітної плати визначається на підставі Закону про державний бюджет на відповідний рік) – фіксована ставка;

  • або у відсотках від доходу – відсоткова ставка.

Для першої і другої групи платників єдиного податку фіксована ставка встановлюється відповідними органами місцевого самоврядування (сільськими, селищними та міськими радами) в залежності від виду діяльності в таких межах:

  1. для першої групи – в межах від 0% до 10 % мінімальної заробітної плати;

  2. для другої групи – в межах від 0% до 20 % мінімальної заробітної плати.

Для третьої групи платників єдиного податку відсоткова ставка визначається:

  1. у розмірі 3% доходу у разі сплати ПДВ;

  2. у розмірі 5% доходу у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Також, єдиний податок у розмірі 5 % від доходу сплачують суб’єкти господарювання, що здійснюють виробництво, постачання або продаж ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Протягом 2016 року спрощена система оподаткування не зазнала жодних змін, а тому розмір єдиного податку, що підлягає сплаті у 2017 році, розраховується аналогічно 2016 року, лише з урахуванням нового розміру мінімальної заробітної плати, встановленої Законом України “Про Державний бюджет України на 2017 рік”.

Зазначеним Законом з 01 січня 2017 року встановлено мінімальну заробітну плату у розмірі 3200 гривень.

Розмір єдиного податку, що має бути сплачений підприємцями, які є платниками єдиного податку першої групи,  у 2017 році розраховується шляхом множення ставки податку (максимальної) на розмір мінімальної заробітної плати, тобто: 3200 грн * 10%= 320 грн. Таким чином, підприємці першої групи мають сплачувати єдиний податок у межах 320 грн. на місяць.

Підприємці другої групи розраховують розмір єдиного податку з урахуванням ставки 20 %, а саме: 3200 грн. * 20%=640 грн. на місяць. Отже, для підприємців другої групи розмір єдиного податку не перевищує 640 грн на місяць.

Третя група сплачує єдиний податок з урахуванням отриманого доходу.

Для платників єдиного податку четвертої групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування.

Суб’єкти, що відносяться до першої та другої групи, повинні сплачувати необхідну суму податку до 20 числа (включно) місяця за поточний місяць.

Сума єдиного податку може бути сплачена платником наперед, але не більш ніж до кінця поточного року.

Суб’єкти третьої групи мають сплатити податок протягом 10 днів після кінцевого строку подання для подання відповідної декларації за квартал. Строк подання декларації за квартал Податковим кодексом визначається протягом 40 днів від дня закінчення кварталу.

Підприємці, які були присутні на зустрічі, висловили вдячність Любові Михайлів за надане роз’яснення.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ