Мінімальна заробітна плата - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт) відповідно до Закону України, «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. N108/95-ВР.

Поряд з цим, слід звернути увагу фізичним особам – підприємцям платникам єдиного податку, а також особам, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, що мінімальний розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування у грудні 2016 року становитиме 352 гривні, як обов’язковий платіж який необхідно сплатити до бюджету.

 

Оподаткування релігійних організацій

 

Начальник управління податків і зборів з юридичних осіб Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Зубейко Лілія Миронівна на зустрічі з платниками податків, яка нещодавно відбулась, повідомила, що в газеті «Голос України» від 19.11.2016 р. №221 опубліковано Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій» (далі – Закон №221). Цей закон спрямований на вдосконалення діяльності неприбуткових організацій та продовження строку перереєстрації релігійних організацій до 1 січня 2018 року.

Серед нововведень, внесених Законом № 221 до Податкового кодексу України наступні:

- не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених підпунктом 133.4.2 Податкового кодексу, тобто спрямованих на утримання неприбуткової організації, реалізацію її мети, завдань та напрямків діяльності;

- доходи релігійних організацій можуть використовуватися також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій (в тому числі здійснення гуманітарної допомоги, благодійної діяльності, милосердя);

-  крайній термін перереєстрації статутів релігійних організацій продовжується на рік – до 1 січня 2018 року.

Отже, релігійні громади зможуть й надалі використовувати пожертви для благодійної діяльності, гуманітарної допомоги, милосердя, а також іншої діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, без загрози втратити статус неприбутковості.

Однак, практична імплементація Закону №221 можлива після внесення змін до п.2 Постанови Кабміну Міністрів України № 440 від 13.07.2016 р. «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру».

 

Відшкодування ПДВ підприємствам, перереєстрованим із зони АТО

 

Днями в Галицькій ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбулась зустріч завідувача сектору контролю за відшкодуванням ПДВ управління податків і зборів з юридичних осіб Кащин Любові Йосипівни з представниками бізнесу На зустрічі Любов Кащин повідомила, що 23.11.2016 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26.10.2016 №838 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. №1238» (далі – Постанова №838).

Постановою №838 врегульовано питання проведення документальних позапланових перевірок з питань відшкодування податку на додану вартість (далі – ПДВ) підприємствам, що перереєструвалися з тимчасово окупованої території України та району проведення АТО.

Для забезпечення практичної реалізації норми щодо здійснення бюджетного відшкодування сум ПДВ, задекларованих до відшкодування до 01.07.2015 у порядку, визначеному Податковим кодексом України у редакції, що діяла станом на таку дату, Постановою №838 запроваджується норма щодо проведення документальних позапланових перевірок з питань відшкодування ПДВ підприємствам, що перереєструвалися із тимчасово окупованої території України або району проведення АТО, за рішенням Кабінету Міністрів.

Постанову №838 опубліковано у газеті «Урядовий кур’єр» від 23.11.2016 №220.

 

Довіра й партнерство – важлива складова  у стосунках між платниками податків та податківцями

 

Нещодавно в Пустомитівському відділенні Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбулась зустріч його очільника Любові Михайлів з представниками  місцевого бізнесу щодо  поліпшення комунікацій з платниками податків.

Довіра й партнерство у стосунках між платниками податків та податківцями – один із головних напрямків роботи фіскальної служби сьогодні. Заходи з лібералізації податкової системи повинні запроваджуватися відповідно до побажань підприємців.

Особливу увагу ДФС України приділяє думці представників бізнесових кіл. Зустріч пройшла в режимі діалогу, під час якої обговорили ряд проблемних питань, що виникають у роботі суб’єктів господарювання, зокрема питання повноти нарахування та сплати належних платежів до бюджету, особливості оподаткування підприємств сільськогосподарської галузі.

«Переконана, що такі зустрічі податківців з представниками бізнесу і громадськості – це та форма спілкування, яка забезпечує зворотний зв’язок фіскальних органів з платниками податків, що дає можливість попередити проблему, вислухати пропозиції і питання господарюючих суб’єктів, почути один одного та з’ясувати оптимальні шляхи співробітництва. Взаєморозуміння та партнерські відносини з платниками податків сприятимуть виконанню поставлених завдань та наповненню бюджетів усіх рівнів», - підбила підсумки Любо Бронісоавівна.

 

Зміни до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку

 

На зустрічі з представниками бізнесу, яка відбулась в Галицькій ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, в.о.першого заступника начальника Андрій Кобільник інформував, що 22 листопада вийшов друком черговий номер бюлетеня «Офіційний вісник України» № 90, в якому опубліковано Наказ Міністерства фінансів України від 26 вересня 2016 року № 841 «Про внесення змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2016 р. за № 1365/29495.

Декларацію акцизного податку викладено за новою формою (далі – Декларація). Також внесено зміни до Порядку її заповнення та подання. Зміни внесено до розділів звітності, в яких декларуються податкові зобов’язання з реалізації палива (розділ В) і реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (розділ Д).

Декларацію доповнено двома додатками:

1)Додатком 11 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу», який обов’язково заповнюється всіма платниками акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробниками) незалежно від того, чи був у звітному періоді об’єкт оподаткування;

2) Додатком 9 «Заява про порушення особою, яка реалізує пальне, порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування».

Присутні на зустрічі платники податків зазначили, що саме такі зустрічі, на яких надається інформація щодо нововведень в податковому законодавстві та їх роз’яснення, сприяє налагодженню співпраці бізнесу та фіскальних органів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ