«Мінімальна заробітна плата має важливе значення для українського ринку праці. Її в Україні традиційно розглядали як один із соціальних стандартів, а не як інструмент політики на ринку праці, що, серед іншого, покращує ринкові позиції працівників з низькою заробітною платою», - зазначила Олена Парубій.

На зустрічі Олена Парубій інформувала, що Законом України „Про Державний бюджет України на 2017 рік” з 1 січня 2017 року встановлено місячну мінімальну заробітну плату в розмірі 3200 грн, з якої повинні бути сплачені усі податки та єдиний внесок.

Роботодавець зобов’язаний:

- оформити працівника на роботі у встановленому порядку з першого дня виконання ним трудової функції;

- забезпечити достовірний облік виконаної працівником роботи;

- виплачувати заробітну плату працівникам регулярно, не рідше двох разів на місяць.

Олена Парубій повідомила про те, що у 2017 році суттєво посилилася відповідальність за порушення законодавства про працю:

- у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час, у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, розмір штрафної санкції складатиме 96 000 гривень за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тягне за собою штраф у розмірі 32 000 гривень за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

- за недопущення до перевірки з питань допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час, у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування передбачені фінансові санкції у розмірі 32 0000 гривень.

 

Зміни у законодавстві з питань підвищення мінімальної заробітної плати, які набули чинності з 1 січня 2017 року

 

Під головуванням заступника голови Сихівської районної адміністрації Ірини Дякун відбулась нарада щодо забезпечення вимог законодавства з питань підвищення мінімальної заробітної плати, розмір якої з 1 січня 2017 року становить 3200 гривень.

З цього питання виступив начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Ігор Мочерад. Він інформував щодо змін у системі фінансових санкцій за порушення трудового законодавства, а також змін у порядку проведення перевірок.

Детально розповів про новації у нарахуванні єдиного внеску, які внесені Законом України від 06.12.2016 №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України». Зокрема, ФОП - спрощенці, які віднесені до першої групи платників єдиного податку, з 01 січня 2017 року мають право сплачувати єдиний соціальний внесок в сумі не менше 0,5 мінімального страхового внеску з зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу. Для них мінімальна сума єдиного внеску складає 352 грн. (3200 грн. х 0,5 х 22%). Страховий стаж таким особам буде зараховуватися пропорційно сплаченому єдиному внеску.

Базою нарахування єдиного внеску для платників, зазначених у пунктах 4 (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої ст.4 Закону  України від 08.07.2010 №2464–VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. З січня 2017 року у разі, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Тобто мінімальна сума єдиного внеску складає 704 грн. (3200 грн. х 22%).

З 01 січня ц.р. підприємці - спрощенці і ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати єдиного внеску за себе, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Зазначена норма не застосовується до осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Терміни сплати єдиного внеску та порядок подання звіту для фізосіб-підприємців залишаються незмінними.

У ході заходу присутнім надано друковані пам’ятки про зміни в законодавстві з оплати праці та деклараційної кампанії - 2017.

Заступник голови Сихівської районної адміністрації Ірина Романівна Дякун під час наради інформувала про соціальні стандарти 2017 року та наголосила на легалізації трудових відносин і недопущенні суб’єктами господарювання району детінізації заробітної плати.

 

Зміни у законодасті про працю - під час «круглого столу» в Галицькій ОДПІ

 

У Галицькій ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області відбулася зустріч в.о.першого заступника начальника Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Андрія Кобільника, заступника начальника - начальника Сихівського відділення Галицької ОДПІ Ігоря Лазорка з платниками податків на тему: «Мінімальна заробітня плата у місячному розмірі  становить 3200 гривень».

Андрій Степанович інформував, що Законом України від 21 грудня 2016 року №1801-VІІІ «Про Державний бюджет України на 2017 рік» з 1 січня 2017 року встановлено мінімальну заробітну плату у наступному розмірі:

- у місячному - 3200 гривень;

- у погодинному - 19,34 гривні.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2017 року становитиме 1544 гривень, з 1 травня – 1624 гривні, з 1 грудня – 1700 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

- дітей віком до 6 років: з 1 січня 2017 року - 1355 гривень, з 1 травня - 1426 гривень, з 1 грудня - 1492 гривні;

- дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2017 року - 1689 гривень, з 1 травня - 1777 гривень, з 1 грудня - 1860 гривень;

- працездатних осіб: з 1 січня 2017 року - 1600 гривень, з 1 травня - 1684 гривні, з 1 грудня - 1762 гривні;

- осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2017 року - 1247 гривень, з 1 травня - 1312 гривень, з 1 грудня - 1373 гривні.

Також звернув увагу, що розмір мінімальної заробітної плати впливає на розрахунок єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. З 1 січня 2017 року розмір мінімального страхового внеску складатиме 704,00 грн. (3200 грн. х 22%).

Крім того, зміниться максимальний розмір заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески. З 1 січня 2017 року він становитиме 40000 грн. (1600 х 25 прожиткових мінімумів).

«Роботодавець зобов’язаний:

- оформит працівника на роботі у встановленому порядку з першого дня виконання ним трудової функції;

- забезпечити достовірний облік виконаної працівником роботи;

-  виплачувати заробітну плату працівникам регулярно, не рідше двох разів на місяць» - наголосив Андрій Кобільник.

Повідомив платникам податків, що за порушення трудового законодавства чекають штрафи за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці та неналежне оформлення трудових відносин з працівниками.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ