Мінімальна заробітна плата - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт) відповідно до Закону України, «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. N108/95-ВР.

Поряд з цим, слід звернути увагу фізичним особам – підприємцям платникам єдиного податку, а також особам, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, що мінімальний розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування у грудні 2016 року становитиме 352 гривні, як обов’язковий платіж який необхідно сплатити до бюджету.

 

Про нові можливості оновленого Електронного кабінету платника податків в Пустомитівському відділенні Галицької ОДПІ

 

Нещодавно заступник начальника – начальник Пустомитівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Любов Михайлів провела зустріч з платниками податків.

Любов Михайлів поінформувала, що громадяни можуть використовувати можливості Електронного кабінету для декларування своїх доходів.

Нові можливості оновленого Електронного кабінету платника податків дозволяють користувачам-громадянам подати в електронному вигляді декларацію про майновий стан і доходи.

«Електронний кабінет надає послуги не лише платникам податків і зборів, але й фізичним особам-громадянам. Завдяки новим функціям декларанти можуть без зайвих зусиль прозвітувати про свої отримані доходи під час деклараційної кампанії. Більше того, у своєму особистому кабінеті вони можуть отримати інформацію про суми нарахованих доходів та утриманих податків, необхідних для заповнення декларації», – розповіла Любов Михайлів.

За її словами, Електронний кабінет має дві частини – відкриту та приватну. У відкритій платники можуть ознайомитися із загальнодоступною інформацією щодо оподаткування, а у приватній, після проходження ідентифікації, скористатися особистим кабінетом, в якому отримати усю необхідну інформацію про себе як платника податків.

Крім того, платники – користувачі Електронного кабінету мають можливість в он-лайн режимі отримати інформацію з 10 реєстрів, зокрема, Реєстру платників податку на додану вартість, Реєстру платників єдиного податку, Реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами тощо.

«Це реальна економія часу для платників податків, адже в кабінеті не лише буде сконцентровано усю інформацію щодо їх підприємницької діяльності, але й спрощено отримання додаткової необхідної інформації», – наголосила Любов Михайлів.

Скористатися Електронним кабінетом платника податків можна на веб-порталі ДФС в меню електронних сервісів. Працювати з ним можна як за допомогою персонального комп’ютера, так і за допомогою старт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет. Детальніше дізнатися про роботу Електронного кабінету можна з відео-уроку.

Також поінформувала, що в бюлетені «Офіційний вісник України» від 08.11.2016 р. №86 опубліковано Наказ Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2016 року за №1349/29479 (далі – Наказ №821), яким внесено зміни до форми декларації про майновий стан і доходи.

Так, відповідно до внесених Наказом №821 змін буде зменшено обсяг декларації (кількість додатків з чотирьох зменшується до двох; передбачені: Додаток Ф1 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами» та Додаток Ф2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою») та внесено зміни в порядок розрахунку податкових зобов’язань фізичних осіб-підприємців.

Наказ набуває чинності 31 грудня 2016 року. Нова форма декларації про майновий стан і доходи вводиться в дію з 1 січня 2017 року.

 

Оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків

 

Відбулась зустріч заступника начальника – начальника Пустомитівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Любов Михайлів із суб’єктами господарської діяльності – фізичними особами та приватними підприємцями. На зустрічі було розглянуто питання оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків.

Любов Михайлів проінформувала, що відповідно до п.п.165.1.39 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ зі змінами та доповненнями, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу плат- ника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2016 році – 689,00 грн. = 1378,00 грн. х 50%).

Вартість дарунків, яка не перевищує 50% однієї заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, відображається у податковому розрахунку за формою №1ДФ за ознакою доходу «160».

Якщо вартість дитячих новорічних подарунків та квитків, яка надається платнику податків, перевищує у 2016 році 689,00 грн., то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та відображається у податковому розрахунку за формою №1ДФ за ознакою доходу «126», як додаткове благо.

 

Нова форма декларації про майновий стан і доходи

 

У приміщенні Сихівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбулась зустріч заступника начальника – начальника Сихівського відділення Лазорка Ігоря Романовича з платниками податків. На зустрічі І.Лазорко поінформував, що з 1 січня 2017 року вводиться нова форма декларації про майновий стан і доходи.

Наказ Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2016 року за № 1349/29479 (далі – Наказ №821), яким внесено зміни до форми декларації про майновий стан і доходи, був опублікований в бюлетені «Офіційний вісник України» від 08.11.2016 р. № 86.

Відповідно до внесених Наказом №821 змін буде зменшено обсяг декларації (кількість додатків з чотирьох зменшується до двох; передбачені: Додаток Ф1 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами» та Додаток Ф2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою») та внесено зміни в порядок розрахунку податкових зобов’язань фізичних осіб-підприємців.

Наказ набуває чинності 31 грудня 2016 року. Нова форма декларації про майновий стан і доходи вводиться в дію з 1 січня 2017 року.

Наостанок представники бізнесу зазначили, що завдяки таким зустрічам, можна не лише обговорити проблемні питання, а ознайомитись з новаціями у податковому законодавстві.

 

Помилкова сплата податку на інший бюджетний рахунок

 

У Сихівському відділенні Галицькій ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області відбулася зустріч заступника - начальника начальника Сихівського відділення Галицької ОДПІ Ігоря Лазорка з платниками податків. Було розглянуто питання, яке на даний час є чи ненайактуальнішим питанням для платників, а саме: – помилкова сплата податку на інший бюджетний рахунок.

Дуже часто трапляються непоодинокі випадки, коли платники податків сплачують суми узгоджених податкових зобов’язань на бюджетні рахунки з помилками. Причини порушення бувають різні: чи то рахунки переплутали або вказали вже не існуючі, застарілі. У такому випадку створюється ситуація, коли платник вважає, що розрахувався з бюджетом, а тут несподівано для нього виникає проблема, пов’язана з несплатою податку з усіма наступними неприємними наслідками.

Ігор Лазорко пояснив, що ст.45 Бюджетного кодексу встановлено, що податки і збори вважаються сплаченими з дня зарахування коштів на єдиний казначейський рахунок державного бюджету України.

Постановою НБУ від 21 січня 2004 року №22 прописано, що відповідальність за правильність заповнення реквізитів розрахункового документа несе особа, яка оформила платіжний документ. Тобто, якщо платник податків в банківському платіжному документі на сплату податкового зобов’язання зазначив неправильні/помилкові реквізити і кошти не надійдуть до відповідного рахунку, то сума податку буде вважатися не сплаченою.

Добре, коли помилку своєчасно виявили й повторно перерахували податковий платіж на рахунок з правильними реквізитами до терміну сплати податкових зобов’язань. У такому разі штрафні санкції та пеня нараховуватися не буде. А от коли термін сплати податкових зобов’язань вже минув, то згідно статті 126 Податкового кодексу за порушення правил сплати (перерахування) податків платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу і пені.

Ігор Лазорко наголосив: «Щоб уникнути випадків помилкової сплати податків необхідно ретельно звіритися з бюджетними рахунками, на які в подальшому будуть перераховані чималі суми коштів».

Також зазначив, що це можна зробити в Центрі обслуговування платників який функціонує в приміщенні Головного управління ДФС у Львівській області. Можна, не виходячи з дому чи офісу, скористатися послугами «Електронного кабінету платника».

Крім того, на сайті Головного управління ДФС у Львівській області у розділі «Бюджетні рахунки» є можливість ознайомитися з відповідною інформацією.

 

 

Приймаємо працівників на роботу правильно!

Нещодавно заступник начальника – начальник Пустомитівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Любов Михайлів провела зустріч із суб’єктами господарювання.

Любов Михайлів поінформувала, що відповідно до ч.3 ст.24 Кодексу законів про працю України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та повідомлення Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається до початку роботи працівника за формою згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року №413. Слід зазначити, що таке повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування одним із таких способів:

- засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

Було наголошено, що відповідальність за фактичний допуск працівника до роботи без відповідного повідомлення ДФС для посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, визначена ч.3 та 4 ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 до 17000 грн.), при повторному – від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 грн.).

На завершення заходуЛюбов Михайлів висловила сподівання на подальшу конструктивну співпрацю із суб’єктами господарювання.

 

Про діяльність неприбуткових організацій на зустрічі в Галицькій ОДПІ

 

Заступник начальника – начальник Пустомитівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Любов Михайлів провела зустріч із суб’єктами господарювання, охочими почути про податкові новації. Ключовою тематикою зустрічі стала діяльність неприбуткових організацій.

Любов Михайлів нагадала, що обов’язковою умовою для діяльності неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами. Лише при виконанні цієї умови, неприбуткові організації не є платниками податку на прибуток.

Було наголошено про необхідність внесення до кінця поточного року змін до установчих документів неприбуткових установ та організацій з метою підтвердження статусу неприбутковості.

 

Скорочення податкового боргу є одним із пріоритетних напрямів роботи у Сихівському відділенні Галицької ОДПІ

 

У приміщенні Сихівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбулась зустріч з представниками бізнесу щодо питань погашення податкового боргу за участі заступника – начальника начальника Сихівського відділення Галицької ОДПІ Ігоря Лазорка.

На зустрічі Ігор Лазорко зауважив, що скорочення податкового боргу є одним із пріоритетних напрямів роботи інспекції. З метою скорочення податкового боргу податківці спільно з органами місцевої влади постійно проводять зустрічі з керівництвом найбільших підприємств-боржників. Адже ці додаткові надходження, направляються на виконання важливих на сьогодні соціальних зобов’язань перед громадянами.

Також Ігор Лазорко наголосив, що податкові органи не зацікавлені у тому, щоб підприємства, які мають податковий борг, банкрутіли. Адже мета податківців - зберегти платника податків, як такого. З метою упередження виникнення податкового боргу та оздоровлення фінансового стану підприємств, які мають тимчасові фінансові труднощі, Податковим кодексом України передбачено надання розстрочень податкових зобов’язань та податкового боргу. Застосування процедури розстрочення надає можливість платнику своєчасно виконувати свої зобов’язання перед державою та уникнути накопичення боргів. Шляхом проведення поступових розрахунків з бюджетом, платники отримують можливість вийти із скрутного фінансового становища, залишитися платоспроможними, зберегти робочі місця.

Наприкінці зустрічі представники бізнесу подякували І.Лазорку за змістовні роз’яснення та пообіцяли вчасно та в повному обсязі виконувати усі зобов’язання зі сплати податків.

 

Алкогольно – тютюнова звітність під час зустрічі в Галицькій ОДПІ

 

У Галицькій ОДПІ за участі виконуючого обов’язки першого заступника начальника інспекції Андрія Кобільника провели зустріч з платниками податків з актуальних питань, основні з яких порядок заповнення звітів про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій та в роздрібній мережах.

На початку заходу Андрій Кобільник нагадав присутнім, що 22 квітня 2016 року набрав чинності Наказ Міністерства фінансів України від 11.02.2016р. №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення». Даним наказом оновлено форми звітів №№1-РС, 2-РС,3-РС, 1-ОА, 1-ОТ та затверджено нові форми №№1-РА, 1-РТ з порядком їх заповнення.

Під час заходу особливу увагу платників податків було звернено на те, що вищевказана звітність подається виключно в електронній формі засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, як передбачено для податкової звітності.

Учасників заходу також було поінформовано про те, що статтею 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 року №481/95-ВР (із змінами та доповненнями) за неподання, чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу ДФС, передбачена фінансова санкція у вигляді штрафу у розмірі 17 тис. грн.

Учасники зустрічі отримали відповіді та вичерпні роз’яснення на питання, які їх цікавили.

 

Актуальні питання сплати податку на прибуток підприємств

 

У Галицькій ОДПІ відбулась зустріч заступника - начальника начальника Сихівського відділення Галицької ОДПІ Ігор Лазорко із платниками податків. Ключовим питанням розгляду стало питання сплати податку на прибуток.

І.Лазорко нагадав, що відповідно до п.п.134.1.1 п.134.1 ст.134 Податкового кодексу об'єктом оподаткування податку на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ Кодексу.

До податкових різниць, які коригують фінансовий результат до оподаткування, належать різниці, що виникають по операціях з нерезидентами з придбання (продажу) товарів, робіт, послуг.

Так, відповідно до п.п.140.5.4 п.140.5 ст.140 Кодексу фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується, на суму 30 відсотків вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг (крім зазначених у п.140.2 та у п.п. 140.5.5 п. 140.5 ст. 140 Кодексу, та операцій, які визнані контрольованими відповідно до ст. 39 Кодексу) придбаних у нерезидентів (в тому числі нерезидентів – пов'язаних осіб), що зареєстровані у державах (на територіях), зазначених у п.п.39.2.1.2 п.п.39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу.

Відповідно до п.п.39.2.1.2 п.п.39.2.1 п.39.2 ст.39 Кодексу для цілей нарахування податку на прибуток підприємств контрольованими є господарські операції, що впливають на об'єкт оподаткування платника податків, однією із сторін яких є нерезидент, зареєстрований у державі (на території), що включена до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України.

«Отже, операція, яка проводиться із філією нерезидента, зареєстрованого у державі (на території), що включена до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України, вважається такою, що проводиться з нерезидентом і, враховуючи статус нерезидента (країна резиденції включена до переліку), фінансовий результат до оподаткування підлягає коригуванню, тобто збільшується, на суму 30 відсотків, якщо ця операція не визнана контрольованою відповідно до положень ст. 39 Кодексу (Лист ДФС від 06.10.2016 р. № 21785/6/99-99-15-02-02-15)», - підсумував Ігор Лазорко.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ