Парк був створений у 1998 році на площі 7 078,6 гектара, у тому числі 2 885,5 гектара, які були вилучені у Львівського навчального центру Прикарпатського військового округу та передані Парку у постійне користування, та 4193,1 гектара, які були включені до його складу без вилучення у землекористувачів - Львівського навчального центру Прикарпатського військового округу (Старичанське та Магерівське лісництва), повідомили у прес-службі Яворівського НПП. Територія Парку у повному складі у 2011 році увійшла до складу Біосферного резервату «Розточчя» як об’єкту Всесвітнього списку біосферних резерватів ЮНЕСКО, який у 2015 році номінований як українська частина транскордонного українсько-польського біосферного резервату «Розточчя».

Так само, як і у випадку із національним парком «Олешківські піски», про що ми повідомляли раніше, Міноборони формулює питання як прохання змінити межі НПП, вилучивши з них всі території, що входили раніше у Яворівський полігон. Але це всі землі нацпарку.

Припускаємо, що метою такої ініціативи Міноборони є отримання фінансової вигоди з лісів національного природного парку, аналогічно до того, як підрозділи Міноборони незаконно використовують землі заказника «Тарутинський степ» з метою отримання прибутку. Нагадаємо, що в цивілізованих країнах, військові є захисниками національних парків а не рейдерами.

ЕПЛ закликає Президента України втрутитись в систематичні спроби рейдерського захоплення земель природно-заповідного фонду підрозділами Міністерства оборони України.

ДОВІДКА

При створенні Яворівського НПП були враховані потреби Збройних Сил України, необхідні для належного виконання ними завдань у сфері оборони та міжнародного миротворчого співробітництва. Землі, які входять до складу земель нацпарку без вилучення у землекористувачів, і надалі виконують функції охоронної зони Яворівського військового полігону (надалі – Полігон), що враховується у документації і діяльності Парку. 

Відповідно до положень частини першої статті 150 Земельного кодексу України, частини другої статті 7 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення відносяться до особливо цінних земель, щодо яких законодавством встановлений особливий режим їх використання та захисту від необгрунтованого їх вилучення для інших потреб.

Старицький військовий лісгосп є відокремленим структурним підрозділом (без прав юридичної особи) Державного підприємства «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат». Згідно із Статутом Державного підприємства «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат» основною метою його діяльності є ведення лісового господарства на землях оборони, виконання державного замовлення Міністерства оборони України з лісопереробки та виготовлення іншої продукції.

До функцій і завдань Державного підприємства «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат» та його відокремлених структурних підрозділів не належать організація та забезпечення підготовки військовослужбовців і працівників Збройних Сил України, забезпечення навчального процесу курсантів чи забезпечення діяльності Міжнародного центру миротворчості та безпеки.

Таким чином, жодного конфлікту Земельного кодексу України та Законів України «Про використання земель оборони» і «Про природно-заповідний фонд України» немає.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ