Про це йдеться в його заяві, оприлюдненій на сайті міністерства.

«Сьогодні я прийняв рішення подати у відставку з посади міністра економічного розвитку і торгівлі України. Й ось чому. Причина – різка активізація блокування будь-яких системних та важливих реформ. Це вже не просто відсутність підтримки чи політичної волі. Це активні дії, спрямовані на те, щоб паралізувати нашу реформаторську роботу: від несподіваного зняття охорони міністра та його сім'ї до нав'язування, під усе більшим тиском, сумнівних осіб у мою команду і на ключові посади на держпідприємствах», – відзначив Абромавичус.

За його словами, він розглядає такі дії тільки як «наполегливу спробу встановити контроль за грошовими потоками – за держпідприємствами, особливо НАК «Нафтогаз» та оборонною промисловістю».

«У мене та моєї команди немає бажання бути ширмою для відвертої корупції чи підконтрольними маріонетками для тих, хто хоче у стилі старої влади встановити контроль за державними грішми. Я не хочу їздити в Давос, зустрічатися з іноземними інвесторами і партнерами та розповідати їм про наші успіхи, тоді як за моєю спиною вирішують якісь питання в інтересах окремих людей», – наголосив міністр.

Такою «окремою людиною» він назвав першого заступника голови депутатської фракції Ігоря Кононенка.

«Як представник політичної сили, яка висунула мене на посаду міністра, останнім часом він зробив дуже багато для того, щоб заблокувати мою роботу і роботу моєї команди. Спочатку підконтрольні Кононенкові депутати від БПП розробили постанову про мою відставку і подали її через фракцію «Відродження» до Верховної Ради. За кілька місяців вона зібрала аж 18 голосів. Протягом року Ігор Кононенко активно лобіював своїх людей на посаду гендиректора Укртрансаміаку. Кононенко був безпосередньо зацікавлений в Укртрансаміаку, де, замість того, щоб скинути з посади «регіонала» Бондика, завів своїх людей, які спільно з ним керували компанією. Депутат від БПП, безпосередньо підконтрольний Кононенкові, тиснув на призначення в Держзовнішінформі, підприємствах порошкової металургії, Національного агентства з акредитації України», – розповів Абромавичус.

«Кульмінацією цього кадрового свавілля і прагнення повністю підпорядкувати собі потоки стало бажання мати «власного» заступника міністра в Мінекономіки, який відповідав би за «Нафтогаз» та інші державні підприємства. Кандидат просто приніс повний пакет документів для призначення і заявив: «Я хочу стати вашим замом. Я в команді Кононенка, і мою кандидатуру вже погоджено нагорі». Після цього мені надійшов дзвінок з АПУ з наполегливою рекомендацією взяти цю людину, а також іще одну – на посаду заступника з оборони. На що я відповів: «Я частиною цього дерибану не буду», і попросив, щоб мене звільнили з посади. Врешті-решт, Кононенко заявив, що бажає заслухати мій звіт на фракції та розглянути питання про мою відставку. Я вирішив, що полегшу завдання Кононенкові та його команді, і подаю заяву про відставку», – додав міністр.

Натомість Абромавичус просить Верховну Раду проголосувати за його відставку вже завтра.

ІА "Вголос": НОВИНИ