Міністр інфраструктури Олександр Кубраков дав оптимістичний прогноз щодо відновлення зруйнованих окупантами об'єктів.

За попередніми підрахунками, Росія завдала Україні збитків на 95 млрд доларів. 90% об'єктів, зруйнованих під час війни, можна відбудувати за два роки. 

Про це розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков в інтерв'ю РБК-Україна.

«У мене є відчуття, що все одно більшість проєктів можна виконати до двох років. Є організаційні можливості, можливості нашої галузі та міжнародних партнерів. Без партнерів це точно не відбуватиметься, вони теж до цього готуються. Більшість нескладних об'єктів, а таких де 90% буде, можна зробити за термін до двох років», - висловився Кубраков.

На думку Кубракова, справа більше у фінансуванні, а не у термінах.

«Перше та найголовніше - фінансові ресурси. Фінансування має бути зрозуміле, ритмічне та прозоре. Друге - питання процедур, як це відбуватиметься. Адже основна проблема, з якою ми боролися раніше - складні довгі закупівлі, оскарження в Антимонопольному комітеті та судові процеси», - пояснив він.

За словами Кубракова, наразі у держави ще немає даних щодо реального ступеня руйнувань на прифронтових територіях або тимчасово неконтрольованих. І основна частина руйнувань, яких завдали російські окупанти, це житло людей. 

Крім того, є й соціальні об'єкти, лікарні, госпіталі тощо. На транспортну інфраструктуру припадає, напевно, 30% загального обсягу збитків.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ