[media=86434,86435,86436] 

Участь у заході взяли міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі, керівництво області та медична громадськість Львівщини, інформує кореспондент «Вголосу».

Стратегія реформування системи охорони здоров’я є політичним документом, вона містить лише рекомендації щодо зміни галузі. Цілі стратегії: створення конкуренції на ринку послуг у галузі охорони здоров’я, надання пацієнту права вибору лікаря та медичного закладу, підтримка розвитку інвестицій у галузь, а також забезпечення надання базової медичної допомоги незахищеним верствам населення.

Реформа системи охорони здоров’я передбачає запровадження медичного страхування, зміну медичної освіти, скасування зайвих ліцензій та спрощення процесу отримання дозволів.

Олександр Квіташвілі зазначив, що стратегію написано на 10 років, однак в ідеалі реформа мала б відбуватися в значно коротший термін. Серед першочергових заходів реформи: передача державних закупівель міжнародним організаціям, спрощення процесу перереєстрації ліків та виробів медичного призначення, переведення відомчих лікарень в єдину структуру.

«Ми проводитимемо зміни дуже швидко, але не радикально, щоб не було погіршення соціальної ситуації в державі. Для нас важливо, щоб громадськість отримувала інформацію про зміни від першоджерел, тому часто зустрічатимемося із людьми», – сказав міністр.

Він додав, що змінювати все відразу в галузі охорони здоров’я, безперечно, не будуть. Зміни проводитимуть частинами.

«Неможливо буде всі зміни провести відразу в усій країні. Має бути кілька етапів реформи. Ми плануємо розпочати зміни в кількох областях, серед яких буде і Львівщина», – сказав міністр.

Крім презентації Стратегії реформування системи охорони здоров’я в Україні, Олександр Квіташвілі також ознайомиться із роботою міського клінічного пологового будинку №1 та Львівського регіонального лікувально-діагностичного центру.

ІА "Вголос": НОВИНИ