Радикальна зміна тренерського штабу збірної України з греко-римської та вільної боротьби за півтора роки до Олімпійських ігор загрожує повним провалом українських спортсменів на головних змаганнях чотириріччя в Токіо 2020 року.

Про це заявив віце-президент Асоціації боротьби України Норік Геворкян на прес-конференції в Києві, повідомляє кореспондент УНІАН. За його словами, вперше за всю історію виступів на літніх Іграх Україна може опинитися без медалей у спортивній і греко-римській боротьбі.

Крім того, що рішення міністра молоді і спорту не продовжувати контракт з Артуром Дзигасовим і підписати угоду з Сергієм Андрєєвим непродумане з точки зору перспектив національної команди, воно також є антиукраїнським, зазначив Геворкян. Так, за його словами, Ігор Жданов призначив на роль головного тренера збірної України громадянина Російської Федерації Сергія Андрєєва, котрий до того ж уже 27 років перебуває без постійної тренерської практики.

У Facebook ситуацію прокоментував і срібний призер Ігор-2016 в Ріо-де-Жанейро, чемпіон світу 2015 року Жан Беленюк. «Коли в рази підвищили заробітну плату тренерам національних збірних команд України, прогнозовано стало багато охочих на місце головного тренера. Не обійшлося без інтриг, змов, особистісних амбіцій і в моїй улюбленій греко-римській боротьбі... За підсумками року міністр, як не парадоксально, вирішує не продовжувати контракт із Артуром Дзигасовим і його командою, а підписати нового тренера Сергія Андрєєва. І що найцікавіше, абсолютно ніхто, як з боку федерації/асоціації, так і з боку міністерства, не поцікавився у спортсменів національної збірної команди їхньою думкою щодо цього. Як ніби це взагалі нас не стосується... Я особисто вважаю це категорично неправильним підходом», — зазначив Беленюк.

Кардинальна зміна тренерського штабу відбулася також і в збірній із вільної боротьби, де замість Руслана Савлохова, котрий керував національною командою дотепер, був підписаний контракт із Григорієм Даньком. За версією профільного міністерства, кандидатури Сергія Андрєєва та Григорія Данька рекомендувала Асоціація спортивної боротьби України.

Тим не менш, Норік Геворкян заявив, що кандидатури нових тренерів були винесені з порушенням процедур. Головним фактором при призначенні, на його погляд, має бути думка експертної комісії, в яку входять досвідчені авторитетні фахівці. Комісія схвалила Олександра Захарука як претендента на посаду головного тренера збірної з вільної боротьби, а також висловила підтримку Артуру Дзигасову як наставнику збірної з греко-римської боротьби.

За словами Норіка Геворкяна, українські спортсмени — члени національних збірних — обурені рішенням міністерства, яке є виключно упередженим. Багато хто з провідних атлетів наміряється бойкотувати тренування під керівництвом нових наставників.

Артур Дзигасов визнає, що мікроклімат у національній команді зіпсувався у зв'язку з останніми змінами і це неминуче спричинить провал у спортивних результатах.

При цьому 2019 рік є вирішальним в плані отримання спортивних ліцензій на Олімпійські ігри-2020 в Токіо.

Варто зазначити, що досі українські борці завойовували медалі на кожній літній Олімпіаді з моменту участі України як незалежної команди. Загалом починаючи з 1996 року на змаганнях з вільної та греко-римської боротьби українці виграли 15 олімпійських нагород, серед яких три золоті, п'ять срібних і сім бронзових.

ІА "Вголос": НОВИНИ