Про це сказав ефірі телеканалу «Прямий».

На запитання ведучого: «Польща працевлаштувала понад мільйон українських громадян. З яких регіонів Україна може почати компенсовувати втрату власної кваліфікованої робочої сили?» міністр відповів: «У першу чергу, це ті мільйони українців, які зараз працюють в Росії. Ми повинні повернути їх додому. І дати кращі умови праці, аніж вони мають сьогодні в РФ і точно набагато безпечніші».

Також урядовець розповів, що в західних областях вже запрошують молодих фахівців з ЄС.

«Платять їм зарплату порядка 1,5 - 2 тис. євро і вони щасливі. Так, зарплати в ЄС вищі. Але витрати теж на порядок вищі. Плюс різні позики. І в підсумку у людини на руках лишається 50-100 євро», - пояснив він.

«Шляхи є різні, немає універсального рецепту. Але якщо хочемо перетворитися на сучасного промислового монстра, то повинні мотивувати людей високими зарплатами і стандартами життя» - сказав Омелян.

«У нас ні звідки з'явився IT-сектор. Держава ніколи про нього особливо не дбала, коли інші інвестували мільярди в закупівлю техніки і навчання людей, українці навчилися самі. І це тепер сектор номер 3 за експортом. Він може легко стати номером 2-1», - додав міністр.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ